Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι προσφυγές της Ryanair σχετικά με οικονομική βοήθεια που παρείχαν σε αεροπορικές εταιρείες οι κυβερνήσεις σε Γαλλία και Σουηδία τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 απορρίφθηκαν από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Τα μέτρα, που προτάθηκαν στις αρχές του 2020 και εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιμετώπισαν αμφισβήτηση από την ιρλανδική αεροπορική εταιρεία στο κατώτερο Γενικό Δικαστήριο, το οποία επίσης αποφάνθηκε κατά της ένστασης της Ryanair στην απόφαση της επιτροπής.

Τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε όλα τα επιχειρήματα της Ryanair και επικύρωσε τις αποφάσεις του Γενικού Δικαστηρίου.

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε από τη Γαλλία τον Μάρτιο του 2020, σχετικά με μια πρωτοβουλία βοήθειας που συνεπάγεται την αναβολή του φόρου της πολιτικής αεροπορίας καθώς και του φόρου αλληλεγγύης στα αεροπορικά εισιτήρια σε Air France.
    Αυτή η αναβολή, η οποία ίσχυε για αεροπορικές εταιρείες με γαλλική άδεια, συνίστατο στον επαναπρογραμματισμό των πληρωμών φόρων για να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2021, καθώς και στην κατανομή των πληρωμών σε διάστημα 24 μηνών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
  • Τον Απρίλιο του 2020, η Σουηδία, στην κοινοποίηση της προς την Επιτροπή, εξέθεσε λεπτομερώς μια πρωτοβουλία βοήθειας με τη μορφή προγράμματος εγγύησης δανείων, 136 εκατομμύρια δολάρια στην SAS.
    Στόχος ήταν η παροχή υποστήριξης σε αεροπορικές εταιρείες που διαθέτουν σουηδική άδεια λειτουργίας εν μέσω των προκλήσεων στην πανδημία COVID-19.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία απέτυχε να αποδείξει στις προσφυγές ότι η κρατική ενίσχυση που έλαβαν δύο ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες εν μέσω της πανδημίας COVID-19 δεν ήταν σύμφωνη με την εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Επίσης, το δικαστήριο της ΕΕ εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία η οικονομική βοήθεια στην Alitalia καθώς και στη θυγατρική του Lufthansa Group την Brussels Airlines, με τη μορφή δανείου και ανακεφαλαιοποίησης εν μέσω της πανδημίας, κρίθηκε συμβατή με την εσωτερική αγορά της ΕΕ.