Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Ρώσοι δυσκολεύονται να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η πλειονότητα των χωρών του μπλοκ έχουν ήδη θεσπίσει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ή σκοπεύουν να μειώσουν τον αριθμό των θεωρήσεων.

Η Τσεχική Δημοκρατία -που προεδρεύει της ΕΕ- υποστήριξε την Παρασκευή την πρόταση για απαγόρευση βίζας σε όλη το μπλοκ για Ρώσους πολίτες προκειμένου να σταματήσει ο «κοινός τουρισμός» από τη Ρωσία εν μέσω της επίθεσης της στην Ουκρανία.

Η στάση της Τσεχίας δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που ανέστειλε τις βίζες για όλους τους Ρώσους, με εξαίρεση τις ανθρωπιστικές αποστολές, αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Αντιδρά ο Γερμανός καγκελάριος στην απαγόρευση

Ήδη, η συζήτηση για το αν θα πρέπει να απαγορευτούν στους Ρώσους τα ταξίδια στην ΕΕ ως νέα μορφή κυρώσεων, διχάζει την Ευρώπη.

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Solz απέρριψε την ιδέα της απαγόρευσης, τονίζοντας ότι «είναι ο πόλεμος Βλαντιμίρ και Πούτιν» και ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να βλάψουν αθώους ανθρώπους.

Παράλληλα η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα στην περίπτωση που αρνηθούν την έκδοση βίζας Σένγκεν στους πολίτες της.

Η απαγόρευση στα ταξίδια στην ΕΕ ακολουθεί έκκληση του Ουκρανού προέδρου Vladimir Zelensky, ο οποίος προέτρεψε τα κράτη μέλη να μην δέχονται Ρώσους υπηκόους στο μπλοκ των 27 εθνών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov κατήγγειλε την έκκληση του Vladimir Zelensky, λέγοντας ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια απομόνωσης Ρώσων ή Ρωσίας είναι μια διαδικασία που δεν έχει προοπτική».

Δύο ημέρες μετά την πρόσκληση αυτή, η Εσθονία υπέβαλε την πρόταση προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα σταμάτησε την έκδοση βίζας σε Ρώσους και τους απαγορεύει την είσοδο στη χώρα, ενώ αρκετές χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς στους Ρώσους υπηκόους.

«Η επίσκεψη στην Ευρώπη είναι προνόμιο, όχι ανθρώπινο δικαίωμα», έγραψε πριν λίγες μέρες στο twitter η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas.

Η ανάρτηση προκάλεσε την οργισμένη απάντηση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, η οποία σχολίασε την ανάρτηση ως «ανοησία» και έγραψε στο Telegram ότι «το πραγματικό προνόμιο είναι να είσαι τυχερός που βλέπεις τη Ρωσία σε όλη της την ποικιλομορφία και το μεγαλείο της».

Η Ελλάδα στους top προορισμούς των Ρώσων

Η Ελλάδα είναι στους κορυφαίους προορισμούς για τους Ρώσους που ζητούν βίζα Σένγκεν μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Η ζήτηση για βίζα Σένγκεν αυξήθηκε περίπου κατά 40% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι τα ευρωπαϊκά ταξίδια θα μπορούσαν σύντομα να είναι εκτός ορίων.

Την μείωση του αριθμού τουριστικής βίζας, που χορηγούνται σε Ρώσους πολίτες λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία αποφάσισε η φινλανδική κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto, ο αριθμός των θεωρήσεων που εκδίδονται σε Ρώσους υπηκόους θα μειωθεί κατά 90% από τον Σεπτέμβριο.
Επί του παρόντος, η Φινλανδία δέχεται καθημερινά περίπου 1.000 αιτήσεις βίζας από Ρώσους υπηκόους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, αναμένεται από τον επόμενο μήνα να χορηγούνται μόνο 100 βίζες κάθε μέρα.

Η κυβέρνηση της Δανίας έχει επίσης εισαγάγει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στους Ρώσους πολίτες περιορίζοντας την χορήγηση βίζας.

«Αυτό που έχει προτείνει η Εσθονία είναι λογικό, δήλωσε ο Kaare Dybvad υπουργός Εσωτερικών της Δανίας.

Δημιουργήστε μια πανευρωπαϊκή απάντηση. Είναι σαφές ότι εάν υπάρχει μόνο μία χώρα στην Ευρώπη στην οποία μπορούν να εισέλθουν Ρώσοι, τότε είναι δυνατή η είσοδος σε ολόκληρη τη ζώνη Σένγκεν».

Με την απαγόρευση των πτήσεων από/προς Ρωσία και ΕΕ, οι Ρώσοι τουρίστες έχουν μειωθεί δραματικά.
Αρκετοί Ρώσοι επιλέγουν φέτος για τις διακοπές τους όσες χώρες συνορεύουν με τη Ρωσία.

Στην Φινλανδία -πύλη προς την ΕΕ- σχεδόν 60.000 Ρώσοι έχουν υποβάλει αίτηση βίζα από την αρχή του πολέμου.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας αποκάλυψε ότι εκδόθηκαν 10.520 βίζες σε Ρώσους από την 1η Ιουλίου έως τις 22 Ιουλίου.