Σύνταξη: tourismtoday.gr
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022, θα περιοριστεί στο 3,5%, στην έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).
Στις προβλέψεις για την χώρα μας σκιαγραφείται η αργή πορεία της ελληνικής οικονομίας που σχετίζεται τόσο με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και με το ότι η πανδημία δεν έχει λήξει.
Οι παράγοντες που αναμένεται να καθυστερήσουν τις επενδύσεις και να μειώσουν την ανάκαμψη του τουρισμού είναι οι έμμεσες επιδράσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο αντίκτυπος του υψηλότερου πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση, η αυξημένη αποστροφή κινδύνου και η ασθενέστερη εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Αναλυτικά τι προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα
- Η ανάπτυξη το 2022 θα διαμορφωθεί στο 3,5%, ενώ η οικονομία θα ανακάμψει με ρυθμό 2,6% το 2023.
- Για την πορεία των τιμών το ΔΝΤ βλέπει πως ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα ανέλθει εφέτος στο 4,5%, ενώ το 2023 θα σημειώσει αύξηση κατά 1,3% σε μέσα επίπεδα.
- Για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος το ΔΝΤ προβλέπει πως εφέτος θα ανέλθει στο 6,3% του ΑΕΠ και το 2023 θα διαμορφωθεί στο 6,1% του ΑΕΠ.
- Καλύτερες είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ανεργίας. Πλέον προβλέπει πως εφέτος η ανεργία θα κυμανθεί στο 12,9% σε μέσα επίπεδα και θα υποχωρήσει στο 12,4% το 2022.
ΙΟΒΕ: Τα δύο σενάρια για την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό
Δύο σενάρια για την ελληνική οικονομία, προβλέπει έκθεση από το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το 2022.
Στο πρώτο σενάριο ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά το δεύτερο τρίμηνο, το ενεργειακό κόστος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο (πετρέλαιο Brent +30-35%), δεν θα επανέλθουν γενικευμένα, ισχυρά μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας, ο διεθνής τουρισμός θα ενισχυθεί σημαντικά, ωστόσο ηπιότερα από ότι αναμενόταν στην αρχή του έτους και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό και αποτελεσματικά, προβλέπεται η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5-3,0%. Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 13,5%.
Οι προβλέψεις για τα έσοδα από τουριστικές υπηρεσίες
Σε αυτό το σενάριο τα έσοδα από τουριστικές υπηρεσίες προβλέπονται στο 70% με 75% του 2019 (από 58% που ήταν πέρυσι στο +2,1 με 3 δις ευρώ, έναντι του 2021).
Δεύτερο εναλλακτικό σενάριο
Στο δεύτερο εναλλακτικό σενάριο, αναμένεται λήξη του πολέμου εντός του δεύτερου τριμήνου, σημαντική άνοδος του ενεργειακού κόστους, ωστόσο λιγότερο από ότι στο βασικό σενάριο (πετρέλαιο Brent +20-25%), αύξηση του διεθνούς τουρισμού, και αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης παρόμοια με το βασικό σενάριο, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 3,5-4,0%. Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 12,8%-13%.
Οι προβλέψεις για τα έσοδα από τουριστικές υπηρεσίες
Στο εναλλακτικό σενάριο τα έσοδα από τουριστικές υπηρεσίες προβλέπονται στο 80% με 85% του 2019 (+3,9 με 4,7 δις ευρώ, έναντι του 2021).
Παρουσιάζοντας την έκθεση ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας υπογράμμισε ότι ο πόλεμος επηρεάζει την οικονομία με αυξημένο κόστος σε βασικά αγαθά και αβεβαιότητα.
Τόνισε πώς ο πληθωρισμός θα είναι υπερδιπλάσιος από τον αναμενόμενο -και θα διαρκέσει- άνω του 5% στον ορίζοντα της ευρωπαϊκής οικονομίας, που αλλάζει δραστικά τις προτεραιότητες πολιτικής.
Όπως επεσήμανε «ακόμη πιο κρίσιμο είναι πώς επηρεάζονται οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές. Σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή, βασικά δεδομένα αλλάζουν.»
Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία το υπουργείο Οικονομικών τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 4,5% και το ΙΟΒΕ κοντά στο 5%.