Η αύξηση των επισκεπτών φέτος, οι επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές, οι νέες πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Κεντρικής Αμερικής είναι το κίνητρο για περαιτέρω προώθηση της περιοχής από τον Οργανισμό Τουρισμού της Κεντρικής Αμερικής (CATA).

Ο Οργανισμός ετοιμάζει νέες δράσεις και εκστρατείες για την τόνωση του των ταξιδιών στην περιοχή για τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής (Μπελίζ, Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νικαράγουα, Παναμάς και Δομινικανή Δημοκρατία).

Στο Ελ Σαλβαδόρ έχει επενδύσει πρόσφατα σε διάφορες πρωτοβουλίες τουριστικής ανάπτυξης όπως η ανακατασκευή του Hotel de Montaña Cerro Verde με θέα το Ηφαίστειο Izalco στο Εθνικό Πάρκο Cerro Verde, την αναδιαμόρφωση των αποβαθρών στο El Triunfo και την κατασκευή του Ecotourism Park Bosque Encantador στο Jiquilisco.

Η νέα υπουργός Τουρισμού της Κόστα Ρίκα, María Amalia Revelo, έχει βάλει στόχο να γίνει η Κόστα Ρίκα κορυφαίος προορισμός MICE, ενώ στο σχέδιό της για την τόνωση του τουρισμού της χώρας κατά τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνονται η προώθηση μικρών επιχειρήσεων για βιωματικό τουρισμό και η αύξηση στις μεταφορές από και προς τη χώρα.

Το Μπελίζ θα επικεντρωθεί στο δεύτερο μεγαλύτερο σύστημα υφάλων στον κόσμο που διαθέτει και που κατάφερε να αφαιρέσει από τον κατάλογο των απειλούμενων τόπων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Το επίτευγμα μου είχε άμεσες θετικές επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες Ονδούρα, Μεξικό και Γουατεμάλα με τις οποίες μοιράζεται το υποβρύχιο θαύμα.

Στον ιατρικό τουρισμό φαίνεται να επενδύει η Δομινικανή Δημοκρατία ή κοινώς Άγιος Δομίνικος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουριστικού Συνδέσμου της χώρας βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον Ιατρικό Δείκτη Τουρισμού σχετικά με τις χώρες με τις περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα του Τουρισμού Υγείας.

Το βάρος στις επενδύσεις ρίχνει η Ονδούρα, όπως κατασκευή τουριστικών ακινήτων με πρόσφατο άνοιγμα το Hyatt Place San Pedro Sula και σε δεύτερη φάση η κατασκευή υποδομής κρουαζιέρας στο Roatán.

Ήδη η Iberia Airlines άνοιξε μια νέα πτήση προς τη Μαναγουά της Νικαράγουα, από το Λονδίνο μέσω Μαδρίτης, η Lufthansa δρομολόγησε επίσης απευθείας πτήσεις μεταξύ Φρανκφούρτης και Σαν Χοσέ στην Κόστα Ρίκα, πέντε ημέρες την εβδομάδα και η KLM και με την Air France πραγματοποιούν τακτικές πτήσεις στον Παναμά και την Κόστα Ρίκα.