Από τη στιγμή που η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων και η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρων CLIA συμφώνησαν τον Δεκέμβριο του 2021 ότι στο μέλλον μόνο τρία κρουαζιερόπλοια θα ήταν αγκυροβολημένα ανά πάσα στιγμή στο λιμάνι Πάλμα της Μαγιόρκας, ο αριθμός των πλοίων έχει μειωθεί σημαντικά.

Ωστόσο, εξακολουθούσε να ισχύει μια εξαίρεση φέτος, καθώς ο σχεδιασμός είχε ήδη προχωρήσει αρκετά τη στιγμή που υπογράφηκε η συμφωνία.

Το 2023, όμως ο νέος κανονισμός πρόκειται να τεθεί πλήρως σε ισχύ. Ο αριθμός των  κρουαζιεροπλοίων του χρόνου θα είναι 437, μειωμένος κατά 101 σε σχέση με το τρέχον έτος, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Κατά το τελευταίο έτος 2019 πριν από τον κορωνοϊό, υπήρξαν 153 περισσότεροι.

Στη Μαγιόρκα, η συζήτηση μεταξύ των υποστηρικτών του τουρισμού κρουαζιέρας και των αντιπάλων μαίνεται εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ ορισμένοι επισημαίνουν τα οικονομικά οφέλη για τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τις εταιρείες ταξί και τους εμπόρους λιανικής, οι ενώσεις κατοίκων, για παράδειγμα, αμφισβητούν αυτά τα οφέλη και αντ’ αυτού διαμαρτύρονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον υπερπληθυσμό στην παλιά πόλη.

Μέχρι και τον Σεπτέμβριο, λίγο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επιβάτες κρουαζιέρας είχαν καταμετρηθεί στο λιμάνι της Πάλμα, σε 370 πλοία. Κατά το τελευταίο έτος πριν από τον κορωνοϊό, το 2019, υπήρχαν 2,2 εκατομμύρια επιβάτες σε 590 πλοία.