Θέμα επιβίωσης χαρακτηρίζουν οι νησιώτες τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να παραδέχονται μεν πως υπάρχουν κρούσματα φοροδιαφυγής στα νησιά του Αιγαίου, με επίκεντρο τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αφετέρου όμως να καταρρίπτουν ευθύνες στους ανεπαρκείς ελεγκτικούς μηχανισμούς και στις κρατικές αδυναμίες για την είσπραξη των φόρων.
“Δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται φοροφυγάδες οι κάτοικοι του Αιγαίου” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκου στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, που διοργανώθηκε από κοινού με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, στην Αθήνα με αποκλειστικό θέμα την προστασία του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, στην οποία το κλίμα ήταν τεταμένο.
Οι κάτοικοι των νησιών υποστήριξαν πως οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ είναι το τελευταίο μέτρο στήριξης της νησιωτικότητας και δηλώνουν πως στοχοποιούνται και δυσφημούνται δύο νησιά, η Μύκονος και η Σαντορίνη, όταν λόγω του τουρισμού τα νησιά στο σύνολό τους προσφέρουν το 1/3 της τουριστικής βιομηχανίας. Οι νησιώτες επιπλέον μιλούν για σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, στα λιμάνια και το οδικό δίκτυο, σε περίθαλψη και εκπαίδευση, οι οποίες όμως “υποβαθμίζονται” από την Πολιτεία.
Οι φορείς της αυτοδιοίκησης του Νοτίου Αιγαίου στην εκδήλωση των οποίων παρέστησαν και φορείς του Βορείου Αιγαίου απέστειλαν επιστολή και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.