Σκληρή απάντηση έδωσε ο HAPCO & DES, στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος, (ΣΦΕΕ), σχετικά με τη μείωση των νέων ανώτατων ορίων των χορηγιών και των εγγραφών στις Επιστημονικές Εκδηλώσεις Εσωτερικού.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως:

Η παράλογη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΦΕΕ, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος, που έχει δικαίωμα να γνωμοδοτεί και όχι να νομοθετεί, και που αφορά σε περαιτέρω μείωση του ορίου χορηγιών και εγγραφών που ισχύουν για ιατρικά/επιστημονικά συνέδρια, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλη τη Συνεδριακή Αγορά της Ελλάδας, όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις , αλλά και σε ολόκληρη την Ελληνική Περιφέρεια.

Οι συνεχιζόμενες μειώσεις και κυρίως οι πρόσφατες που μόλις ανακοινώθηκαν, όχι μόνο πλήττουν την οικονομία της χώρας, αλλά και “ακυρώνουν” τον κλάδο του Συνεδριακού & Επαγγελματικού Τουρισμού, ενώ παράλληλα υποχρεώνουν τους Επαγγελματίες Οργανωτές Συνεδρίων αλλά και όλους τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στην οργάνωση των επιστημονικών συνεδρίων και συνδέονται με περισσότερα από 50 επαγγέλματα να βγουν στην ανεργία, άμεσα.

Ο Ελληνικός Συνεδριακός Τουρισμός , τροφοδοτεί την Ελληνική Περιφέρεια , καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου, τις νεκρές τουριστικές περιόδους και συμβάλλει στην εθνική οικονομία έως και 7 φορές περισσότερο από τον μαζικό Τουρισμό.

Ζητείται η άμεση ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ώστε να επικρατήσει μία ορθολογική και δίκαιη αντιμετώπιση του κλάδου, αλλά και η άμεση άρση/διόρθωση των περιορισμών του ΣΦΕΕ, ώστε να μην πλήττονται με το χειρότερο τρόπο, χωρίς κριτήρια και ανεξάρτητα από το μέγεθός τους τα ιατρικά/επιστημονικά συνέδρια, που συμβάλλουν στη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Ο HAPCO & DES έχει υποβάλλει στο ΣΦΕΕ αναλυτικές προτάσεις υπέρ της διαφάνειας, για την ισορροπημένη, δίκαιη αντιμετώπιση και διαδικασία έγκρισης των ιατρικών/επιστημονικών συνεδρίων, ανάλογα με το εύρος και το μέγεθός τους, που δυστυχώς δεν έχουν ληφθεί υπόψιν. Οι προτάσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων και σε αλλαγές στην υπάρχουσα άκρως περιοριστική εγκύκλιο, ώστε να μην αποκλείονται από τα ιατρικά/επιστημονικά συνέδρια σημαντικοί προορισμοί της χώρας.

Την περίοδο που η Ελλάδα κερδίζει σημαντικό έδαφος στον Τουρισμό, αυτή η απόφαση δρα οπισθοδρομικά και μονομερώς. Σε καμία περίπτωση δε διαθέτει αναπτυξιακή λογική και κινειται ενάντια στην προάσπιση και προώθηση ενός τομέα, που θα μπορούσε να αποτελεί “μοχλό” ανοδικής πορείας για τη χώρα, ενώ αντίστοιχα ζημιώνει αισθητά την εικόνα της χώρας ως προορισμό MICE στο εξωτερικό.