Οι σιδηροδρομικές μετακινήσεις στην Ευρώπη γίνονται όλο και πιο άνετες και βιώσιμες χάρη στις πρωτοβουλίες της ΕΕ, καθώς έχει δεσμευτεί να καταστήσει τα ταξίδια με τρένο κορυφαία επιλογή, βελτιώνοντας τους κανονισμούς, δημιουργώντας φιλόδοξα σχέδια και υποστηρίζοντας ειδικά προγράμματα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι προσπάθειες αυτές αποσκοπούν στο να καταστήσουν τα σιδηροδρομικά ταξίδια πιο βιώσιμα, αποδοτικά και με τις καλύτερες δυνατές συνδέσεις σε όλη τη γηραιά ήπειρο.

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανονισμοί για το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) με στόχο τη βελτίωση της σιδηροδρομικής συνδεσιμότητας και την οικολογικότερη μετακίνηση.

Αυτό σημαίνει καλύτερες και πιο αποτελεσματικές σιδηροδρομικές υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη. Το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ενίσχυση των υπεραστικών και διασυνοριακών επιβατικών σιδηροδρομικών υπηρεσιών αποτελεί βασικό μέρος αυτών των προσπαθειών.

Στοχεύει στον διπλασιασμό της σιδηροδρομικής κίνησης υψηλών ταχυτήτων έως το 2030 και στον τριπλασιασμό της έως το 2050. Δρομολογήθηκε το 2021, επικεντρώνεται στην άρση των εμποδίων, τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας, τον εκσυγχρονισμό των επιβατικών σιδηροδρομικών υποδομών και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Για την περαιτέρω στήριξη των διασυνοριακών ταξιδιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την υποστήριξή της σε 10 πιλοτικά έργα, προκειμένου να αναβαθμίσει τις διασυνοριακές σιδηροδρομικές συνδέσεις και να καταστήσει τα ταξίδια ταχύτερα, ευκολότερα και πιο προσιτά.

Οι νέοι ταξιδιώτες μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από το πρόγραμμα DiscoverEU, το οποίο προσφέρει τακτικά δωρεάν πάσο σε νέους 18 ετών για να εξερευνήσουν την Ευρώπη με τρένο.

Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τις πολιτιστικές ανταλλαγές και αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των σιδηροδρομικών ταξιδιών. Η επόμενη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων αναμένεται να δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2024.

Τα δικαιώματα των επιβατών αποτελούν επίσης “πυλώνα” της πολιτικής μεταφορών της ΕΕ. Οι ταξιδιώτες στην Ευρώπη είναι καλά προστατευμένοι σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Καλύπτουν τις καθυστερήσεις, τις ακυρώσεις και τα ζητήματα προσβασιμότητας.