Με εξιδικευμένα προιόντα και υπηρεσίες, συμμετοχή σε ευρωπαικά επενδυτικά προγράμματα και στήριξη για τη συμμετοχή στο ΕΣΠΑ στηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Πρόκειται για έναν κλάδο από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους στη χώρα και με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Τις επιδόσεις του καλοκαιριού 2017 – 30 εκ.αφίξεις και έσοδα ύψους 14,7 δισ.ευρώ – αναμένεται να υπερβούν τα μεγέθη της φετινής τουριστικής περιόδου με τιςν εκτιμήσεις να αναφέρονται σε αύξηση των κρατήσεων από 15% ως και 30%.

Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει στοχευμένα τις Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα, τις Επιχειρήσεις εστίασης, τα Τουριστικά γραφεία, τις Δραστηριότητες ενοικίασης/εκμίσθωσης οχημάτων και σκαφών αναψυχής και το Εμπόριο τουριστικών ειδών.

Η πρόταση της Τράπεζας είναι ολιστική και στηρίζεται στο ΠΕΙΡΑΙΩΣ TOURISM 360°, το οποίο κινείται σε πέντε βασικές ενότητες αντίστοιχες με τις ανάγκες που καλούνται να διαχειριστούν καθημερινά.

1. Διαχειριστείτε την επιχείρηση σας

Η Τράπεζα παρέχει στην επιχείριση τη δυνατότητα να διαχειριστεί τη ρευστότητά της, έξυπνα και αποτελεσματικά, μέσα από τον λογαριασμό όψεως σε συνδυασμό με τα τερματικά αποδοχής καρτών POS και e-pos και διενέργειας των πληρωμών όπως μισθοδοσία, εμβάσματα με ευκολία και ανταγωνιστική τιμολόγηση.

2. Χρηματοδοτικές Λύσεις για την ανάπτυξη της επιχείρησή σας

Παρέχονται από την Τράπεζα χρηματοδοτικά προγράμματα για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών ρευστότητας, χρηματοδοτικά εργαλεία στα πλαίσια του προγράμματος COSME με προνομιακούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις καθώς και δυνατότητα έκδοσης εγγυητικών επιστολών με προνομιακή τιμολόγηση.

3. Κάντε την επιχείρησή σας πιο ανταγωνιστική

Σε συνεργασία με το yellowday, την online υπηρεσία προσφορών του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, δίνεται η δυνατότητα στην τουριστική επιχείρηση να γίνει ένας από τους αναγνωρισμένους συνεργάτες και να επωφεληθεί, μεταξύ άλλων, από την άμεση εξαργύρωση και πληρωμή, καθώς και τη προβολή της μέσω διαφημιστικών και προωθητικών ενεργειών της υπηρεσίας.

4. Αποκτήστε τεχνογνωσία

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη συμβάλλουν στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στοχεύουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της τουριστικής μονάδας καθώς και στην προετοιμασία της τουριστικής επιχείρησης για την συμμετοχή και λήψη πιστοποίησης του «Ευρωπαϊκού Μοντέλου Επιχειρηματικής Αριστείας EFQM».

5.Εξασφαλίστε την επιχείρησή σας

Η Τράπεζα, ως Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής και σε συνεργασία με κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες, προτείνει σύγχρονα προγράμματα ασφάλισης για την τουριστική επιχείριση.
Πρόγραμμα «COSME»

Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στο εγγυοδοτικό εργαλείο «COSME».

Ο στόχος είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, με προνομιακούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις, για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Το συνολικό ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε 170 εκατ.ευρώ, με προοπτική, επέκτασής της.
Τα πλεονεκτήματα του προγράμματος COSME είναι:

– η ενίσχυση της ρευστότητας με μειωμένες εξασφαλίσεις, καθώς παρέχεται εγγύηση του προγράμματος COSME στο 50% της χρηματοδότησης,

– η ευνοϊκή τιμολόγηση,

– τα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προϊόντα, που ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης όπως:

– το COSME Πειραιώς Επιχειρείν για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης και την υλοποίηση επενδύσεων (ύψος χρηματοδότησης 30.000 – 750.000 ευρώ),

– το COSME Πειραιώς Επιχειρείν Ανοικτό POS για την κάλυψη αναγκών ρευστότητας έναντι μελλοντικών απαιτήσεων από πωλήσεις μέσω POS, (ύψος χρηματοδότησης 4.000 – 300.000 ευρώ).

Νέες δυνατότητες για τις τουριστικές επιχειρήσεις μέσω της δράσης του ΕΣΠΑ

Από τον Νοέμβριο 2017 υλοποιείται η δράση «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 με καταληκτική ημερομηνία υποβολών των αιτήσεων την 30η Απριλίου 2018.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 25.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ.

H επιχορήγηση ανέρχεται σε 45% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού, το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 50%.

Ενδεικτικά ενισχύονται οι ακόλουθες κατηγορίες δραστηριοτήτων:

• Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα: ξενοδοχεία κατηγορίας 3 αστέρων και άνω με δυναμικότητα 10 έως και 50 κλινών, ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping) 3 αστέρων και άνω, ξενώνες νεότητας
• Μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα: αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με ελάχιστο αριθμό 3 κατοικιών, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα 3 κλειδιών και άνω και ελάχιστης δυναμικότητας 10 κλινών
• Τουριστικά γραφεία διαφόρων δραστηριοτήτων
• Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: αθλητικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου, άλλες ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ψυχαγωγικά και θεματικά πάρκα κ.ά.
• Λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του τουρισμού
Επιδοτούμενες δαπάνες στο πλαίσιο της Δράσης είναι:
• Κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλον χώρος
• Μηχανήματα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμός προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος
• Μεταφορικά μέσα
• Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης
• Προβολή/Προώθηση – Συμμετοχή σε Εκθέσεις
• Τεχνικές μελέτες μηχανικού και υπηρεσίες φοροτεχνικού και νομικού συμβούλου
• Λογισμικά και υπηρεσίες λογισμικού
• Σύνταξη και παρακολούθηση υλοποίησης Επενδυτικού Σχεδίου
Η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει στις επιχειρήσεις, που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα, με ευέλικτες και σύντομες διαδικασίες, την εξέταση αιτημάτων χρηματοδότησης για την:
• έκδοση επιστολών έγκρισης και πρόθεσης δανεισμού
• έκδοση βεβαίωσης διαθέσιμων υπολοίπων λογαριασμών

Επιπλέον, για όσες επιχειρήσεις έχουν λάβει απόφαση υπαγωγής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, όπως, «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ» και «Αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων» έχει δημιουργήσει το εξειδικευμένο πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών Πειραιώς Επιχειρείν 360ο.

Διαδικτυακή Πύλη www.360funding.gr

Μέσω του πρωτοποριακού ιστότοπου Πειραιώς «360ο Funding», στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.360funding.gr., που έχει δημιουργήσει η Τράπεζα, παρέχεται ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά τόσο με τα πιο πάνω εργαλεία αλλά και όλα τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος, αγροτικές ενισχύσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα).

Βασικό πλεονέκτημα -σε σχέση με αντίστοιχα ενημερωτικά μέσα- είναι ότι διαθέτει μηχανή αναζήτησης, προκειμένου ο χρήστης να εντοπίζει εύκολα και γρήγορα όλα τα προγράμματα ενίσχυσης που καλύπτουν τις δικές του επενδυτικές ανάγκες.

Ενδεικτικές δωρεάν παροχές του 360Funding Portal:

-Πρόσβαση στην επικαιρότητα για τις χρηματοδοτικές ενισχύσεις και newsletter για τακτική ενημέρωση.

-Χρήση της μηχανής αναζήτησης για εντοπισμό του καταλληλότερου προγράμματος, βάσει των αναγκών κάθε επιχείρησης.

-Ενημέρωση με e-mail ή SMS για όλα τα νέα προγράμματα που ταιριάζουν στο επιχειρηματικό του προφίλ.

-Εξειδικευμένοι ενημερωτικοί οδηγοί για τα επιδοτούμενα προγράμματα.

-Ενημέρωση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Τράπεζας που συνδυάζονται με τα επιδοτούμενα προγράμματα και βοηθούν στην ολοκλήρωση των επενδύσεων.