του Χάρη Ντιγριντάκη

H ανάγκη για φυγή από την πεζή καθημερινότητα δίνει τουριστική πνοή ακόμη και στο κολοβό φετινό τριήμερο της 28Ης Οκτωβρίου δεδομένου ότι η επίσημη αργία είναι Σάββατο.

Προς τούτο έντονη κινητικότητα καταγράφεται στους δημοφιλείς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας που παραδοσιακά προσελκύουν το ενδιαφέρον όσων Ελλήνων ταξιδιωτών επιλέγουν να αποδράσουν ενόψει της 28ης Οκτωβρίου, η οποία αποτελεί το ορόσημο για την εκκίνηση της χειμερινής σεζόν.

Δέκα ημέρες πριν από την αργία της 28ης Οκτωβρίου, διαφαίνεται πως οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα έχουν την τιμητική τους, με κάποιους προορισμούς να προηγούνται στη ζήτηση και άλλους, όπως η ευρύτερη περιοχή του Πηλίου και του Βόλου, όπως αναμένετο να υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των Ελλήνων ταξιδιωτών για την πρώτη εξόρμηση του φθινοπώρου.

Στο κάδρο των δημοφιλών προορισμών των Ελλήνων ταξιδιωτών βρίσκονται παραδοσιακά τα Καλάβρυτα, όπου η ζήτηση που καταγράφεται και φέτος είναι μεγάλη. Αν και μέχρι στιγμής οι κρατήσεις αντιπροσωπεύουν το 60% της διαθεσιμότητας των καταλυμάτων της περιοχής, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την πληρότητα, παρά το μακρο-οικονομικό περιβάλλον και την ακρίβεια που, όπως επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, περιορίζει τη ζήτηση.

«Για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα διαπιστώνεται αρκετή ζήτηση. Βέβαια, οι κρατήσεις είναι λίγο πιο πίσω σε σχέση με άλλες χρονιές, αλλά εκτιμάμε ότι η πληρότητα θα αυξηθεί σημαντικά από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», τονίζει χαρακτηριστικά.

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αναμένεται να τονώσουν περαιτέρω την πληρότητα των καταλυμάτων στην Πιερία, με τους προορισμούς του ορεινού όγκου, την Παλαιά Σκοτίνα, την Παλαιά Λεπτοκαρυά, το Ελατοχώρι και τον Αγιο Δημήτριο να μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών και να ενισχύουν το μερίδιό τους σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό.

«Υπάρχει ζήτηση για την 28η Οκτωβρίου, ωστόσο, δεν είμαστε σε θέση ακόμη να πούμε νούμερα. Η εύκολη προσέγγιση, πάντως, ευνοεί την προσέλκυση ταξιδιωτών και εκτιμάμε ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα τονώσουν περισσότερο την κίνηση στην περιοχή», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας, κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Εντονη ζήτηση διαπιστώνεται, την ίδια στιγμή, και για προορισμούς που παραδοσιακά βρίσκονται ψηλά στη λίστα των Ελλήνων ταξιδιωτών για τις εξορμήσεις του φθινοπώρου και του χειμώνα, όπως η Αράχωβα, τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο και η ορεινή Κορινθία.

Στον αντίποδα, ωστόσο, υποτονικότητα χαρακτηρίζει τη Μαγνησία, καθώς λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν σφοδρά την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας προβλήματα στις υποδομές, η ζήτηση είναι περιορισμένη και οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε… δίλημμα σχετικά με τη λειτουργία ή μη των ξενοδοχείων τους.

«Πολλά ξενοδοχεία είναι τώρα κλειστά. Λόγω των καταστροφών υπάρχει περιορισμένη ζήτηση και πολλοί αναρωτιόμαστε εάν μας συμφέρει να λειτουργήσουμε τα ξενοδοχεία μας ή όχι. Ένα μέρος επανέρχεται σταδιακά και ένα μέρος αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, κ. Γιώργος Ζαφείρης.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κ. Γρηγόρης Τάσιος, έθεσε ως ορόσημο για την επαναφορά στην κανονικότητα των ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονται στη Θεσσαλία και επλήγησαν σημαντικά από την κακοκαιρία την περίοδο των Χριστουγέννων. «Αρχικά, μετά την πρώτη κακοκαιρία Daniel, στόχος ήταν η επαναλειτουργία όλων των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας την 28η Οκτωβρίου. Μετά τη δεύτερη κακοκαιρία, την Elias, το νέο ορόσημο είναι οι διακοπές των Χριστουγέννων. Στόχος είναι αφενός η ανάδειξη των περιοχών αυτών στην εσωτερική αγορά ενόψει των εορτών και αφετέρου η προβολή τους στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.

Ανάρπαστα τα Airbnb

Ισχυρή είναι η ζήτηση που καταγράφεται και στα καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb για την 28η Οκτωβρίου, με τις κρατήσεις να διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στο 80%-85% σε δημοφιλείς προορισμού του ορεινού όγκου. Εξαίρεση αποτελούν ο Βόλος και το Πήλιο, δύο περιοχές που επλήγησαν σημαντικά από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών και προσπαθούν να ανακάμψουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κρατήσεις στα καταλύματα της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου κινούνται σε υποτονικά επίπεδα και δεν υπερβαίνουν το 45%-50%. Στον αντίποδα, μεγάλη είναι η κινητικότητα που διαπιστώνεται στα Ιωάννινα, στο Μέτσοβο και στα Ζαγοροχώρια, τρεις προορισμούς που απορροφούν ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης από το Πήλιο και τον Βόλο. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι κρατήσεις στα Ιωάννινα, το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια διαμορφώνονται στο 80%-85% για το… τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται και στην Πελοπόννησο, όπου Μάνη και ορεινή Κορινθία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης. Οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή ξεπερνούν το 90% της διαθεσιμότητας καταλυμάτων, με το Ναύπλιο να ακολουθεί και να σημειώνει επίσης υψηλές πληρότητες.

Στον χάρτη των ταξιδιωτών της 28ης Οκτωβρίου βρίσκονται, την ίδια στιγμή, προορισμοί όπως η Αράχωβα και τα Καλάβρυτα, που λόγω της εγγύτητάς τους με την Αθήνα κερδίζουν πόντους στις προτιμήσεις των τουριστών, καθώς και ορεινοί προορισμοί της βόρειας Ελλάδας, όπως η Φλώρινα και η Καστοριά.

Οι τιμές, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, κινούνται στα ίδια περσινά επίπεδα, ενώ, βάσει των κρατήσεων που έχουν καταγραφεί, εκτιμάται ότι το φετινό… τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου θα είναι καλύτερο σε σχέση με πέρυσι.