Μετά την πτώση των κρατήσεων λόγω του σεισμού στην Τουρκία τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, η αγορά ανακάμπτει.

«Η Τουρκία, ως ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για τους Γερμανούς παραθεριστές, έχει μεγάλη ζήτηση. Και ο τζίρος αυξάνεται εβδομάδα με την εβδομάδα», δήλωσε ο Norbert Fiebig, επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Ταξιδίων (DRV).

Είπε ότι τα γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία ανέφεραν τεράστια αύξηση στις πρόωρες κρατήσεις τους τελευταίους μήνες, δείχνοντας ότι ο τουριστικός τομέας συνεχίζει να ανακάμπτει με έντονο ρυθμό μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

«Τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, είχαμε δυνατούς μήνες κρατήσεων. Και το καλό για τους Τούρκους εταίρους και φίλους μας είναι ότι η Türkiye βρίσκεται στην κορυφή, κερδίζει πολλά και είναι μια πολύ δυνατή σεζόν», είπε ο Fiebig.

Τα ταξιδιωτικά γραφεία αναμένουν έναν αριθμό ρεκόρ Γερμανών τουριστών να επισκεφθούν την Τουρκία φέτος, ξεπερνώντας τον περσινό αριθμό των 5,7 εκατομμυρίων ταξιδιωτών.

Ο Bentour Reisen ανακοίνωσε ότι οι κρατήσεις σταθεροποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, παρά τις επιφυλάξεις των Τούρκων ειδικών μετά την πτώση που προκάλεσε ο σεισμός του Φεβρουαρίου. Σε σύγκριση με το 2019, έχει αναφέρει μια καλή διψήφια αύξηση πωλήσεων μέχρι στιγμής.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bentour Reisen, Deniz Uğur, δήλωσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι με την τρέχουσα εξέλιξη. Οι πελάτες μας ενδιαφέρονται για την Τουρκία και ήδη εξασφαλίζουν τα πιο δημοφιλή ξενοδοχεία στις καλύτερες ώρες ταξιδιού».

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Bentour Reisen επέκτεινε σημαντικά το δίκτυο πτήσεων της για την Τουρκία και σχεδιάζονται σχεδόν 40% περισσότερες θέσεις πτήσης για 23 καλοκαίρια. Η τρέχουσα εξέλιξη δικαιώνει τον Bentour Reisen.

Ο Uğur συνεχίζει: «Οι σεισμοί είχαν μόνο βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στη ζήτηση. Τα σύνορα με τη Συρία απέχουν 650 χλμ. από τις τουριστικές περιοχές, επομένως δεν επηρεάζονται από σεισμούς και με το ευέλικτο πρόγραμμά μας, η κράτηση είναι εντελώς ακίνδυνη. Επίσης, κάθε κράτηση βοηθά τους ντόπιους, καθώς πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού έχουν καταγωγή από τις πληγείσες περιοχές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου TUI Stefan Baumert ανακοίνωσε στην Έκθεση ITB του Βερολίνου ότι αναμένει μια καλή καλοκαιρινή σεζόν το 2023 και ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για την Αττάλεια.

Ο Baumert πρόσθεσε, “Η ζήτηση για την Αττάλεια είναι επίσης πολύ υψηλή. Η Αττάλεια έρχεται αντιμέτωπη με τη Μαγιόρκα σε κρατήσεις. Επίσης, έχουμε ήδη πουλήσει το 50 τοις εκατό της ελληνικής μας χωρητικότητας.”

Ο Ralph Schiller, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου FTI δήλωσε ότι το τουρκικό Αιγαίο και η Ριβιέρα ήταν από τα κορυφαία αγαπημένα των παραθεριστών μέχρι τον σεισμό.

«Μετά τον σεισμό, η ζήτηση ήταν κάπως πιο υποτονική, αλλά με βάση την εμπειρία μας υποθέτουμε ότι αυτό είναι προσωρινό», πρόσθεσε ο Schiller.