Υψηλές απώλειες θα καταγράψει ο τουρισμός της Ιταλίας για το έτος που φεύγει. Ειδικότερα, το 2020 θα κλείσει με 53 δις. ευρώ λιγότερα σε κύκλο εργασιών συγκριτικά με το 2019. Ο κύριος λόγος για αυτήν την εξέλιξη είναι η δραστική μείωση του διεθνούς τουρισμού.

Στα χνάρια του 2020 και το 2021

Προβληματική θα είναι και η επόμενη χρονιά για τον ιταλικό τουρισμό.

Αυτό δείχνει τουλάχιστον η ανάλυση της Isnart-Unioncamere.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται απώλεια 7,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών από το 2019.

Τα δεδομένα επεξεργάστηκαν υποθέτοντας ένα σενάριο στο οποίο ο Covid-19 θα συνεχίσει να επιβάλλει ισχυρούς περιορισμούς τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Έτσι, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021 θα υπάρξει μείωση του εγχώριου τουρισμού στη χώρα κατά 60%. Για τις διεθνείς αφίξεις η μείωση θ κυμανθεί στο 85%.

Τι γίνεται τώρα;

Τι γίνεται όμως τώρα για τον ιταλικό τουρισμό; Σύμφωνα με τον Roberto Di Vincenzo, Πρόεδρο της Isnart, είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε το οργανωτικό μοντέλο του τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία:

  • της ανάπτυξης μορφών τουριστικού προσανατολισμού στην παραγωγή αξίας,
  • τη βελτίωση της ποιότητας των προσφορών και
  • την αύξηση του αριθμού των υπηρεσιών που παρέχονται από μεμονωμένους φορείς εκμετάλλευσης και περιοχές.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού της Ιταλίας Dario Franceschini βλέπει την κατάσταση με πιο αισιόδοξη ματιά.

Ο Υπουργός τόνισε ότι θα χρειαστεί μια βασική στρατηγική για την επιτυχή ανάκαμψη. «Όταν επιστρέψει ο διεθνής τουρισμός, ξαφνικά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με υπερβολική ανάπτυξη, έχοντας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του πλήθους και των εισιτηρίων εισόδου», πρόσθεσε ο Franceschini.