Από θετικά έως και πολύ ελπιδοφόρα, για το αναπτυξιακό μέλλον της Δυτικής Αχαίας, είναι τα πρώτα δεδομένα της φετινής τουριστικής κίνησης, μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, με το Δήμο και τους επαγγελματίες του κλάδου, να συμφωνούν σε ανοδική πορεία επισκέψεων, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και κατά συνέπεια τα στενά οικονομικά του κόσμου.

Ειδικότερα, μέχρι και τις αρχές Ιουλίου ο τουρισμός στην περιοχή (εγχώριος και ξένος) ξεπερνά το 15%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τους επισκέπτες να επικεντρώνονται στις δημοφιλείς ακτές, της Καλογριάς και της Λακκόπετρας, όπου υπάρχουν βέβαια και οι ανάλογες υποδομές.

Κυρίως τα σαββατοκύριακα, είναι εμφανές ότι πολλοί επιλέγουν τις παραλίες της Δυτικής Αχαΐας, από Ηλεία, Πάτρα, Αθήνα, Μεσσηνία, ακόμα και από τη Στερεά Ελλάδα, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί τόσο έντονα τα προηγούμενα χρόνια.

Αν και τα στοιχεία από καταστήματα εστίασης και αναψυχής, καταγράφουν κάτι λιγότερο από το παραπάνω ποσοστό, κομβικός είναι ο ρόλος και ο τρόπος λειτουργίας των ξενοδοχείων της περιοχής, αλλά και των ενοικιαζόμενων δωματίων, στα οποία η πληρότητα είναι στο 100%, με πελάτες από την Ελλάδα, αλλά και γκρουπ από Πολωνία, Ρωσία, Λετονία κ.ά. που ανάλογα με το πρόγραμμα και το πακέτο διαμονής τους, κινούνται ξοδευτικά στην τοπική αγορά.

Στο φάσμα του ορίζοντα που διανοίγεται για την τουριστική ανάπτυξη, ο δήμαρχος Χρήστος Νικολάου, συγκαταλέγει το έργο των 6,3 εκατ.ευρώ για τον περιφερειακό δρόμο Κάτω Αχαΐας-Αράξου, αφού διασχίζει την κύρια τουριστική ζώνη, η οποία κατά συνέπεια αναμένεται να αναβαθμιστεί, με πεζοδρόμια και πιο άνετες διελεύσεις.

Παράλληλα, στο όραμα του Δήμου υπάρχει η δημιουργία πλωτής μαρίνας μικρών σκαφών στις Αλυκές Κ. Αχαΐας, αλλά και σύσταση γραμμής για πλωτά ταξί, που θα έχουν ως αφετηρία την ανάδειξη ενός από τα μοναδικά ψαροχώρια της Ελλάδας, με νόμιμη θαλάσσια σύνδεση, προς απέναντι ή και σε παράπλευρα μέρη, κάτι που αποδεδειγμένα θα αποτελέσει νέο πόλο τουριστικής έλξης.

Εν μέσω εργασιών καθαρισμού και εκβάθυνσης στο Αλιευτικό Καταφύγιο των Αλυκών Κάτω Αχαΐας, μια ακόμα πρόκληση και συνάμα ευκαιρία διανοίγεται για τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας.

Ταυτόχρονα, με τις ήδη εξελισσόμενες ενέργειες νομιμοποίησης του καταφυγίου, ο δήμαρχος ενημέρωσε τους κατοίκους, τους αλιείς και επαγγελματίες, ότι με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, του δίδεται η δυνατότητα να αιτηθεί τη σύσταση Λιμενικού Γραφείου, από τη στιγμή που ο δήμος έχει στα όριά του «ορφανό» λιμανάκι ή καταφύγιο σκαφών.