Δωρεάν ασύρματο Internet θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την COSMOTE για την παροχή δωρεάν WiFi σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας.

Με την επέκταση του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη, έχουν επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνολικά 25 σημεία υψηλού πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Η COSMOTE ήδη προσφέρει δωρεάν ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες σε δεκατρείς χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ συνεχίζει τη δημιουργία υποδομών και στους υπόλοιπους χώρους, με τη συνολική επένδυση της εταιρείας να ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ.

Η ελεύθερη πρόσβαση σε ευρυζωνικό δίκτυο στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αναζητούν εύκολα πληροφορίες για τα μνημεία, να μοιράζονται την εμπειρία τους μέσω ίντερνετ και κοινωνικών δικτύων, αλλά και στους αρμόδιους πολιτιστικούς φορείς να αναπτύσσουν νέους τρόπους ξενάγησης και φιλοξενίας του κοινού.

Για την υπογραφή της επέκτασης του μνημονίου συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού ανάμεσα στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, και τον Προέδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν, εκτός από τη συνεργασία και την πορεία υλοποίησης των έργων, και οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία για την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ για την υπογραφή της επέκτασης του μνημονίου συνεργασίας για την παροχή δωρεάν WiFi σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας από την COSMOTE

Όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη, «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τσαμάζ προσωπικά αλλά και στο πρόσωπό του το σύνολο των συνεργατών και των εμπλεκομένων σε αυτό το σπουδαίο πρόγραμμα της χορηγίας σε είδος εκ μέρους του Ομίλου ΟΤΕ για την παροχή δικτύου WiFi στους σημαντικούς Αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία μας. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε εδώ και κάποια χρόνια, όμως αυτή τη στιγμή αναβαθμίζεται και επεκτείνεται σε 25 σημεία υψηλού πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Θα μεταφέρω και το πνεύμα της συζήτησης που έγινε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο λίγους μήνες πριν όταν χρειάστηκε να γνωμοδοτήσει για την συγκεκριμένη προσφορά της εταιρείας προκειμένου να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας. Δημιουργείται ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον που θα προσφέρει μια διαφορετική, ακόμη καλύτερη εμπειρία για τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Με το WiFi στους αρχαιολογικούς χώρους θα τους παρέχουμε ψηφιακές υπηρεσίες.

Είναι σημαντικό για τις Υπηρεσίες του Υπουργείου γιατί μέσω των υποδομών που προσφέρει ο ΟΤΕ, μπορούμε να εφαρμόσουμε διάφορες υπηρεσίες τηλεμετρίας, τηλεπισκόπησης ακόμη και την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την οποία ούτως ή άλλως το Υπουργείο και ο αρμόδιος Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων έχουν σχεδιάσει και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Γι΄ αυτό πραγματικά ευχαριστώ και εκ μέρους όλων μας, των συνεργατών μου και των Υπηρεσιών του Υπουργείου την εταιρεία και τον κ. Τσαμάζ για την προσφορά τους. Είναι εξαιρετικά ουσιαστική γιατί ενισχύει τους τρόπους προστασίας του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, προάγει τον ελληνικό πολιτισμό, προωθεί την εξωστρέφειά του, υποστηρίζει τις σύγχρονες υπηρεσίες που η ελληνική πολιτεία οφείλει να προσφέρει στους επισκέπτες της».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε:

«H συνεργασία μας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να πολλαπλασιάσουμε τον αντίκτυπο της ιστορίας μας. Με τις υποδομές δικτύων νέας γενιάς και το δωρεάν internet, στέλνουμε εικόνα και ήχο από τα σημαντικότερα μνημεία σε όλον τον κόσμο, ενισχύοντας την εικόνα της σύγχρονης ψηφιακής Ελλάδας. Στην COSMOTE, στηρίζουμε τον πολιτισμό και την ιστορία μας, γιατί η γνώση τους αποτελεί πυξίδα για το μέλλον. Μόνο αν γνωρίζουμε τις ρίζες μας μπορούμε να ξέρουμε και πού πηγαίνουμε. Με τη θετική μας επίδραση στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, δημιουργούμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους»,

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που ήδη διαθέτουν δωρεάν WiFi είναι: Αρχαιολογικός χώρος Ακροπόλεως, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Παλάτι του Μ. Μαγίστρου και Αρχαιολογικό Μουσείο στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού, Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Δελφών, Αρχαία Επίδαυρος, Ακρόπολη και Μουσείο Μυκηνών, Σπιναλόγκα, Αρχαία Κόρινθος, Αρχαιολογικός χώρος Δήλου, Αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου Θήρας.

 

Σύντομα θα διαθέτουν δωρεάν WiFi και οι: Αρχαία Ολυμπία, Ακρόπολη Λίνδου, Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου, Βασιλικοί Τάφοι Αιγών (Βεργίνα) και νέο Μουσείο Βεργίνας, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαία Δωδώνη, Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Νεμέας, Μυστράς, Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Ελεύθερνας, Κάστρο Παλαμηδίου, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

«Το πρόγραμμα παροχής δωρεάν WiFi σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από την COSMOTE σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καταφέρνει να αναδείξει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό με τη δύναμη της σύγχρονης τεχνολογίας» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τον όμιλο ΟΤΕ.