Μεταξύ των 50 κορυφαίων του κόσμου κατατάσσονται δύο ελληνικά πανεπιστήμια σε δυο ειδικότητες.
Η όγδοη έκδοση του διεθνούς πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων της QS ανά Ειδικότητα, QS World University Rankings by Subject, που συντάσσεται από την παγκόσμια ομάδα αναλυτών ανώτατης εκπαίδευσης της QS Quacquarelli Symonds, απαριθμεί τα κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη σε 48 διαφορετικές ειδικότητες.
Το 2017, οι πίνακες προσεγγίστηκαν από περισσότερα από 30 εκατομμύρια φοιτητές, γονείς, συμβούλους σπουδών και σταδιοδρομίας.
Στη φετινή έκδοση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ξεχωρίζει στην 16η θέση παγκοσμίως για την ειδικότητα της Κλασικής και της Αρχαίας Ιστορίας – αυτή η ειδικότητα αποτελεί τον πρώτο πίνακα αυτού του είδους.
Επίσης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών συνεχίζει να κατέχει την υψηλότερη κατάταξη στον τομέα της μηχανολογίας όπου και παραμένει στην 42η θέση για την ειδικότητα των Πολιτικών Μηχανικών.
Αυτά είναι τα κυριότερα αποτελέσματα της φετινής έκδοσης μιας πολυαναμενόμενης χρονιάς ανάκαμψης για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Βασικά αποτελέσματα
Η Ελλάδα έχει διπλασιάσει τον αριθμό πανεπιστημίων που διακρίνονται στις πρώτες 100 θέσεις. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκονται στην θέση 51-100 για την Αρχαιολογία και την ειδικότητα της Ηλεκτρολογίας αντίστοιχα.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι το πιο καταξιωμένο πανεπιστήμιο της Ελλάδας το οποίο διακρίνεται σε 20 διαφορετικές ειδικότητες.
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διακρίνονται σε 11 διαφορετικές ειδικότητες.
Συνολικά, έξι ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται 57 φορές στους 48 πίνακες. Οι επιδόσεις τους σημειώνουν μείωση σε 9 ειδικότητες και βελτίωση σε 11 ειδικότητες.
Αυτή είναι μια σημαντική ανάκαμψη μετά τα αποτελέσματα του 2017, όπου 17 είχαν σημειώσει μείωση στις επιδόσεις τους και μόνο 3 σχετική βελτίωση.
Τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία 76,44/100 στον δείκτη έτεροαναφορών ανά επιστημονικό έργο ‘Citations per Faculty’.
Αυτός ο δείκτης χρησιμοποιείτε από την QS για την μέτρηση/αξιολόγηση της επίδρασης των πανεπιστημίων στον τομέα της έρευνας.
Τα Ελληνικά πανεπιστήμια έχουν βελτιώσει επίσης τις επιδόσεις τους στους δείκτες που μετρούν την φήμη των ακαδημαϊκών όσο και των εργοδοτών.
Αυτοί οι δείκτες λαμβάνουν υπόψιν τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων η οποία αποτελείται από 70.000 ακαδημαϊκούς σε όλο τον κόσμο και περισσότερους από 40.000 εργοδότες.
Διεθνή αποτελέσματα
Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ καταλαμβάνει και πάλι την 1η θέση σε 14 ειδικότητες ξεπερνώντας το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης το οποίο κατέχει την πρωτιά σε 12 ειδικότητες.
Το τρίτο πανεπιστημιακό ίδρυμα που κατέχει την 1η θέση σε 4 ειδικότητες είναι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Συνολικά, τα ασιατικά ιδρύματα κατατάσσονται στις πρώτες 10 θέσεις σε 30 ειδικότητες, 12 από τις οποίες οφείλονται στις υψηλές επιδόσεις των πανεπιστημίων της Σιγκαπούρης.
Τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένουν ανθεκτικά ενάντια στο Brexit, λαμβάνοντας την 1η θέση σε 10 ειδικότητες.
Στους φετινούς πίνακες της QS έχουν προστεθεί δύο νέες θεματικές βαθμολογίες δύο νέες ειδικότητες η Κλασική και Αρχαία Ιστορία και Διαχείριση Βιβλιοθηκών και Πληροφοριών.
Μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου όπως το Imperial College London, το Bocconi, το George Washington University και περισσότερα από 40 κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια θα βρίσκονται στην διεθνή έκθεση της QS World Grad School Tour για μεταπτυχιακά, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, 15 και 17 Μαρτίου αντίστοιχα.