Είναι ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς;
Σε μια εποχή κλιμάκωσης του υπερτουρισμού, απάντηση στο ερώτημα επιχειρεί να δώσει έρευνα της Planet Happiness.

Μία πρωτοβουλία που στοχεύει στο να δείξει ότι η μέτρηση της ευημερίας και της ευτυχίας της κοινότητας είναι αναμφίβολα, πολύ πιο σημαντική από ότι το ΑΕΠ, τα χρήματα και οι αυξανόμενοι αριθμοί επισκεπτών.

Η έρευνα μετράει βασικούς δείκτες, σε περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO σε όλο τον κόσμο όπως για παράδειγμα ικανοποίηση του τρόπου ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος, την εμπλοκή της κοινότητας, τον ποιοτικό τρόπο ζωής, τη δια βίου μάθηση και την υγεία.

“Ο στόχος του τουρισμού σε προορισμούς όπως η Βαρκελώνη, η Βραζίλια, το Κακάτου, το Λουάνγκ Πραμπάνγκ, η Ταϊλάνδη, το Έβερεστ και άλλοι είναι να στηρίξει την ευημερία των κατοίκων, δηλώνει ο Dr Paul Rogers, συνιδρυτής της Planet Happiness.
Εάν ο τουρισμός δεν το κάνει αυτό, τότε δεν είναι ούτε βιώσιμος, ούτε υπεύθυνος και οι τοπικές πολιτικές θα πρέπει να αλλάξουν ανάλογα”.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας καλούν τους διαχειριστές προορισμών, πανεπιστήμια και φορείς του τουρισμού να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία και να βοηθήσουν με την συμμετοχή τους προκειμένου να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη και την ευημερία των κοινοτήτων σε περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO σε όλο τον κόσμο.