elliniko2203Elbit και London & Regional Properties αναζητούν συμμαχίες

Άνοιξε ο δρόμος για την πρώτη Greenfield επένδυση στην Ελλάδα

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Με αγκάθια προχωρά η διαγωνιστική διαδικασία για το Ελληνικό. Ο φόβος της ελληνικής γραφειοκρατίας, παρά το μασάζ που διενεργείται από την πολιτεία και το ΤΑΙΠΕΔ στους 3 υποψήφιους επενδυτές, η δέσμευση κεφαλαίων equity κατ΄ ελάχιστον 1,2 δις. ευρώ, το υψηλό κόστος δανεισμού και η μακρά απόσβεση της επένδυσης προβληματίζουν τους ενδιαφερόμενους παίκτες «παίκτες» δημιουργώντας ένα γκρίζο φόντο στην πορεία του διαγωνισμού. Τόσο η ισραηλινών συμφερόντων Elbit Imaging της οποίας τα στελέχη κινήθηκαν υπό καθεστώς εχεμύθειας τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα όσο και ο επικεφαλής της London& Regional Properties Ian Livingston που συνάντησε χθες το μεσημέρι τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και τα αμφίσημα μηνύματα που λαμβάνουν από τη διεθνή αγορά αναφορικά με τη χρηματοδότηση της εμβληματικού χαρακτήρα επένδυσης.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» το αβέβαιο σκηνικό μεταθέτει για τον προσεχή Σεπτέμβριο αντί για τις αρχές Ιουλίου την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τον διαγωνισμό απόκτησης του 100% της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας. Ταυτόχρονα το Ταμείο έθεσε ένα νέο όρο στο διαγωνισμό απαιτώντας, μαζί με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών τη διενέργεια master plan από γραφείο pritzker prized που οδηγεί σύμφωνα με τους συμβούλους αξιοποίησης την διασφάλιση υψηλής ποιότητας για το project Ελληνικό. Όπως μάλιστα αναφέρουν οι ίδιες πηγές όταν κάποιος εξ αυτών ανακηρυχθεί πλειοδότης, για την υλοποίηση της ανάπτυξης της οποίας η περαίωση υπολογίζεται σε 10 έτη από την παραχώρηση της έκτασης, και τα πρώτα έσοδα σε 5 θα ζητηθούν επίσης υψηλού επιπέδου αρχιτέκτονες. Χρηματοοικονομικοί κύκλοι δεν αποκλείουν τη συμμετοχή και των 3 εταιρειών σε ένα σχήμα στην τελική ευθεία αφού ήδη η LamdaDevelopment συνομιλεί και με τις δυο πλευρές με επίκεντρο κυρίως τη βρετανική εταιρεία δεδομένης της συμμετοχής και των δυο σε έτερο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την έκταση της Αφάντου στη Ρόδο. Σχετικά με την αξιοποίηση έκταση της Αφάντου εγκρίθηκε η βελτίωση του μηχανισμού πρόσθετου οικονομικού ανταλλάγματος (earn-out clause) στα τεύχη της Β’ Φάσης του διαγωνισμού που υπολογίζεται για τις αρχές Απριλίου.

Πάντως αντίστοιχους προβληματισμούς εξέφραζαν και οι ιδιοκτήτες της NCH Capital που ανακηρύχθηκαν ανάδοχοι του διαγωνισμού για την απόκτηση του 100% των μετοχών Ανώνυμης Εταιρίας Ειδικού Σκοπού, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβάσει το δικαίωμα της επιφάνειας του 490 στρ. ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας για περίοδο 99 ετών.. Εξ αυτών άνω των 320.000 τμ θα παραμείνουν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό και στην υπόλοιπη έκταση, ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει περίπου 36 στρ. για ήπια τουριστική ανάπτυξη. Επίσης η ΝCH δέχθηκε να απωλέσει 15 στρ. της έκτασης προκειμένου να μετεγκαταστήσει το ραντάρ του Πολεμικού Ναυτικού που δέσποζε στο μέσον της έκτασης μολονότι το ΤΑΙΠΕΔ είχε ζητήσει την εκτός του οικοπέδου μεταφορά σε άλλο δημόσιο κτήμα από το υπ. Εθνικής Άμυνας. Επίσης ένα μεγάλο μέρος της έκτασης είναι δασικό και μόνο 170 στρ, μπορούν να περιφραχθούν. Στο πλαίσιο αυτό η επιτυχία του ΤΑΙΠΕΔ να παραχωρήσει την έκταση κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική, δεδομένων των δυσκολιών που εκφράσθηκαν από τους επενδυτές -οι οποίοι κατά πληροφορίες ήταν λάτρεις της έκτασης. Άλλωστε η συγκεκριμένη παραχώρηση αποτελεί την πρώτη άμεση 100% διεθνή επένδυση στην Ελλάδα σε δημόσια γη, της οποίας το ύψος ανέρχεται σε 98 εκατ. ευρώ. Τα 23 εξ αυτών αποτελούν οικονομικό αντάλλαγμα το οποίο λέγεται ότι θα αποπληρωθεί εντός της προσεχούς 5ετίας. επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν στη πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στην μελλοντική υπεραξία του ακινήτου μετά από 6 χρόνια, ενώ σε 75 εκατ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Τέλος την προσεχή Παρασκευή έρχονται ως, καλεσμένοι του ΤΑΙΠΕΔ, οι Δανοί που έχουν δημιουργήσει το περίφημο TivoliGardens στην Κοπεγχάγη για την έκταση του των Βασιλικών κτημάτων στο Τατόι.

Ποια είναι η οικογένεια Rohr

Μετά την Κασσιόπη θέλουν και την Αφάντου

Το γεγονός ότι θα αξιοποιηθεί από το Real Estate Fund NCH λιγότερο από το ήμισυ της έκτασης των 490 στρ. στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, δεν φαίνεται να πτόησε τους δυο διαχειριστές του, τους George Rohr και Moris Tabacinic οι οποίοι επέμειναν μέχρι τέλος. Το εν λόγω Fund διαχειρίζεται περιουσία άνω των 3 δις. δολαρίων και τα 98 εκατ. ευρώ που καλούνται να δαπανήσουν για την αξιοποίηση της Κασσιόπης είναι πολύ λίγα για να τους σταματήσουν. Το πρόβλημα τους ήταν άρρηκτο με τον τρόμο που ένιωθαν για το τέρας του ελληνικού δημοσίου, τα γραφειοκρατικά γρανάζια με τις πάμπολες και χρονοβόρες αδειοδοτήσεις. Λατρεύουν την Ελλάδα και προς τούτο έχουν κατέβει και στο διαγωνισμό για την έκταση της Αφάντου στη Ρόδο.

Ο George Rohr είναι ενεργός επενδυτής που δραστηριοποιείται στη Ρωσία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εδώ και 19 έτη. Μαζί με τον εξ αγχιστείας συγγενή του Moris Tabacinic διαχειρίζονται το fund NCH. Ο Rohr από το 1976 έως το 1991 έχει προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων real estate σε αναδυόμενες αγορές. Άρχισε την καριέρα του στη Newsweek Inc, το 1978, από τη θέση του διευθυντή ειδικών εκδόσεων. Στη συνέχεια, ίδρυσε μια εταιρεία ιατρικών εκδόσεων την οποία πούλησε το 1986 και έκτοτε απέκτησε άλλες δύο εταιρείες παροχής πληροφοριών, τις οποίες στη συνέχεια πούλησε σε μεγάλες εταιρείες παροχής πληροφοριών στη Βόρεια Αμερική. Στο τέλος ακολούθησε τα βήματα της οικογένειας εισερχόμενος δυναμικά στο χώρο της διεθνούς κτηματαγοράς.

H αυτοκρατορία Rohr ξεκίνησε από τον παππού του George Rohr που ήταν ο ηγέτης του real estate στο Βερολίνο πριν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η «Νύχτα των Κρυστάλλων» αποτέλεσε τη θρυαλλίδα προκειμένου να μεταναστεύσει η οικογένεια αρχικά στις «Κάτω Χώρες» γλιτώνοντας από του Ναζί και κατόπιν στη Μπογκοτά της Κολομβίας όπου ανέπτυξαν τη δουλειά που ήξεραν καλά. Οι δωρεές του πατέρα του George Rohr στις εβραϊκές κοινότητες είχαν ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ μέχρι το θάνατο του, έχοντας ήδη μαζί με το γιο του πραγματοποιήσει μπαράζ επενδύσεων σε όλο τον κόσμο με επίκεντρο τις ΗΠΑ που από το 1981 ήταν η βάση τους. Ο Sami Rohr μαζί με τη φυσική συνέχεια του το γιο του Rohr διείδε σημαντικές ευκαιρίες στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά την πτώση του τοίχους και ήταν ο πρώτος που λέγεται ότι εισήλθε στην αγορά του real estate, ενισχύοντας οικονομικά και τις τοπικές εβραϊκές κοινότητες.