του Χάρη Ντιγριντάκη
Επενδυτική έκρηξη παρατηρείται αυτή την περίοδο στον τουρισμό, τον κλάδο που αποτελεί σηματωρό της επιδερμικής ανάπτυξης της χώρας αυτή την περίοδο.

Ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής κονίστρας της χώρας, παραδοσιακοί παίκτες της ξενοδοχίας και Ρώσοι επενδυτές επικυριαρχούν στην επενδυτική σκακιέρα των ημερών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΕΤ της Κυριακής ο γνωστός τραπεζίτης κ. Μιχάλης Σάλλας εκτός από το banking κινείται δραστήρια και σε ένα ευρύτερο «φάσμα» του επιχειρείν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχει βάλει μπουλντόζες για την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου 88 δωματίων και 4 σουιτών στo Ημεροβίγλι της Σαντορίνης.

Μέρος της μονάδας αναμένεται να ανοίξει εντός του 2018, ενώ φέρεται να έχει προβεί και στην απόκτηση 2 ακόμη οικοπέδων στο ίδιο νησί με στόχο την κατασκευή άλλων 2 πολυτελών μονάδων.

Όμως η κίνηση που κάνει τη διαφορά λέγεται ότι εδράζεται στην εξαγορά παραθαλάσσιου οικοπέδου 90 στρ. στην Ελούντα της Κρήτης με στόχο την ανέγερση υπερπολυτελούς ξενοδοχείου.

Η αναφερόμενη επενδυτική πρωτοβουλία αναντίρρητα σηματοδοτεί την ποιοτική επενδυτική διείσδυση του Κρητικού επιχειρηματία στον χώρο της ελληνικής ξενοδοχίας.

Την ίδια ώρα νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες για την κατασκευή δύο ξενοδοχείων 5 αστέρων βρίσκονται σε εξέλιξη από επιχειρηματικό όμιλο που δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών και του τουρισμού στα Χανιά.

Πρόκειται για την ανέγερση 2 πολυτελών ξενοδοχείων στη Γεωργιούπολη και στο Γεράνι Χανίων από τον εργολάβο ομογενή επιχειρηματία κ. Θωμά Κυριακίδη, ενώ συνοδοιπόροι στα εν λόγω project φέρονται να είναι Ρώσοι επενδυτές.

Ειδικότερα έχει δρομολογηθεί η ανέγερση των 5άστερων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων Crown Royal Resort & SPA δυναμικότητας 1048 δωματίων στη Γεωργιούπολη στη θέση Ασπρουλιάνος με άνοιγμα το 2019 και η ανέγερση του 132 κλινών Gerani Resort στο Γεράνι επένδυση που θα συνδυαστεί με Συνεδριακό Κέντρο και κλειστό κολυμβητήριο με άνοιγμα το 2018.

Ακούγεται ότι το σύνολο των επενδύσεων θα αγγίξει τα 150 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο των Αθηνών, μετοχικά προβλήματα φαίνεται ότι υπάρχουν στην ανάδοχο εταιρεία του Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος DOGUS εξετάζει να μειώσει το ποσοστό του στην κοινοπραξία ενώ λέγεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τον έναν εκ των Αράβων μετόχων του σχήματος και αναζητείται νέος παίκτης.

Οι αναφερόμενες εξελίξεις ενδέχεται να καθυστερήσουν το opening του Αστέρα της Βουλιαγμένης που προγραμματιζόταν για την προσεχή άνοιξη και ακούγεται ότι ο Αστέρας με δυσκολία θα προλάβει τα Ποσειδώνια του 2018.

Ενώ επί θύραις βρίσκεται ο διαγωνισμός για το Esperia της Οδού Σταδίου, στα 16 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσει η επένδυση της Λάμψα στο Kings Palace το οποίο δρομολογείται να λειτουργήσει ως 4 αστέρων μονάδα.

Η διάρκεια της εν λόγω μίσθωσης ορίσθηκε σε 30 έτη με δικαίωμα προτιμήσεως επί ίσοις όροις έναντι παντός τρίτου ενδιαφερομένου, που θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά για την μίσθωση του ακινήτου μετά τη λήξη της ως άνω διάρκειας.

Το ετήσιο μίσθωμα ορίσθηκε σε το 1,2 εκατ. ευρώ προσαυξανόμενο κατά ποσοστό ίσο με 25% επί της διαφοράς κύκλου εργασιών, σύμφωνα με την πρόταση του σχετικού Επιχειρησιακού Σχεδίου και του τελικώς επιτευχθησομένου κύκλου εργασιών.

Με την κίνηση αυτή, ο όμιλος ΛΑΜΨΑ, γίνεται κυριολεκτικά ο κυρίαρχος στην Πλατεία Συντάγματος, έχοντας το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και το King George, για το οποίο επίκειται η ολοκλήρωση της αγοράς.

Wyndham

Με τρία νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα, και 2 νέα τουριστικά project προχωρά ο όμιλος της Wyndham και της Zeus International.

Tα 3 ξενοδοχεία προγραμματίζεται να λειτουργήσουν μέχρι την Άνοιξη του 2018. Πρόκειται για , τα Dolce Attica Riviera, Ramada Attica Riviera και Wyndham Grand Residences.

Συγκεκριμένα, μέσα στο Μάιο του 2018 τοποθετείται η λειτουργία του νέου Dolce Attica Riviera στη Βραυρώνα, με προσανατολισμό τον τουρισμό MICE και business.

Πρόκειται για το πρώτο ξενοδοχείο του brand Dolce της Wyndham στην Ανατολική Ευρώπη καθώς και το πρώτο Dolce franchise στον κόσμο, καθώς τη διαχείριση θα αναλάβει η Zeus.

Οι συνεδριακές αίθουσες θα έχουν μέγιστη χωρητικότητα 1.700 άτομα. Θα διαθέτει 346 δωμάτια και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μέσα από μία ευρεία γκάμα επιλογών ανάμεσα σε δωμάτια, bungalows και σουίτες που καλύπτουν κάθε σύγχρονη ανάγκη και επιθυμία.

Ακόμα, έχει δρομολογηθεί το rebranding του ξενοδοχείου Aqua Marina στο Μάτι σε Ramada Attica Riviera. Το ξενοδοχείο θα προσφέρει μια εξαιρετική επιλογή για μοναδικά καταλύματα και εκλεπτυσμένες υπηρεσίες, με 129 δωμάτια.

Ακριβώς μπροστά στην θάλασσα, το ξενοδοχείο προσφέρει το τέλειο καταφύγιο για ζευγάρια ενώ οι δύο ειδικά σχεδιασμένες συνεδριακές αίθουσες διαθέτουν χωρητικότητα από 30 έως 120 άτομα.

Προβλέπεται σε η δημιουργία του Wyndham Grand Residences & Suites στο κέντρο της Αθήνας, στο Μεταξουργείο, με 94 πολυτελείς σουίτες, με όλα τα σύγχρονα facilities και με θέα την Ακρόπολη.

Προβλέπεται δε εξυπηρέτηση των επισκεπτών από το γειτονικό Wyndham Grand Athens. Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν για την αγορά της Αθήνας και προσανατολίζεται στην ανερχόμενη τάση για οικογενειακές διακοπές που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην πόλη.

Παράλληλα, η Zeus προανήγγειλε τη δημιουργία ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται η αξιοποίηση βιομηχανικού οικοπέδου του Ομίλου Στασινόπουλου επί της Οδού Πειραιώς.

Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του 2017 η Zeus θα ανοίξει τις πόρτες του το «Κ29» σε ακίνητο της Βιοχάλκο , ένα concept που θα εστιάσει στο νεανικό κοινό. Θα αποτελέσει ένα συγκρότημα 30 επιπλωμένων δωματίων, το μοναδικό τύπου services appartments στην Αθήνα, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στο κέντρο της Αθήνας, και θα προσφέρει υψηλή διαμονή σε αστικό στιλ που εμπνέει τους επισκέπτες να χαλαρώσουν.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο μεταίχμιο για να εξελιχθεί σε μια μεγάλη τουριστική αγορά, επισήμανε ο Ιδρυτής της Zeus International, κ. Χάρης Σιγανός, συμπληρώνοντας ότι «Το Κ29 είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς γιατί είναι το πρώτο μεγάλο εγχείρημα στο κέντρο της Αθήνας στο κομμάτι των serviced appartments».