Τα εγκαίνια του πρώτου στην Κρήτη φυσικού βοτανικού μονοπατιού εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στο Καβούσι Ιεράπετρας. Πρόκειται για ένα «Φράγκικο» μονοπάτι Ενετικής περιόδου το οποίο έχει ενισχυθεί και αναβαθμιστεί χάρη στην Ελληνογαλλική αδελφοποίηση της κοινότητας Καβουσίου και που ανοίγει «γέφυρες», με νέα δεδομένα στην οργανωμένη επισκεψιμότηταΕλλήνων και ξένων στην περιοχή. Είναι μια βοτανική διαδρομή πάνω στο εντυπωσιακό φαράγγι του «Μέσωνα» που έφτιαξαν ο Σύλλογος Αλσατία-Κρήτη με το δήμαρχο του αλσατικού χωριού Stutzheim-Offenheim που έχει αδελφοποιηθεί με το Καβούσι.
Των εγκαινίων, στην εκκίνηση του μονοπατιού, προηγήθηκε Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλο και ακολούθησαν στον αρχαίο τοπικό ελαιώνα, χαιρετισμοί θεσμικών εκπροσώπων και της Γαλλικής αντιπροσωπίας της Αλσατίας με παρόντες τον Δήμαρχο και πρώην Δήμαρχο, της περιοχής που έχει αδελφοποιηθεί με το Καβούσι.
Τα εγκαίνια έγιναν σε συνδιοργάνωση της Κοινότητας Καβουσίου, του συλλόγου Αλσατία – Κρήτη, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ιεράπετρας, του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου κ.α.
Εμπνευστής και πρωτεργάτης της αναβάθμισης του πρώτου στην Κρήτη φυσικού βοτανικού μονοπατιού είναι ο Γάλλος φιλέλληνας, λάτρης της Κρήτης Καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών Ζαν Κλοντ Σβέντεμαν. Ο Γάλλος Καθηγητής που έχει σπίτι στην Κρήτη και έρχεται συνεχόμενα στο νησί 40 χρόνια, είναι πρόεδρος του συλλόγου Αλσατία – Κρήτη και εκείνος συνεργάστηκε για την ενίσχυση και ανάδειξη του βοτανικού μονοπατιού με τους τοπικούς φορείς, Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, βοτανολόγους του Μουσείου φυσικής ιστορίας Κρήτης, αλλά και φορείς από την Αλσατία.
Πάνω από 80 είδη βοτάνων σε 48 ξενόγλωσσες πινακίδες στο μονοπάτι
Όπως αναφέρθηκε από τους οργανωτές συμμετέχοντες, το σπάνιο φυσικό βοτανικό μονοπάτι το πρώτο στην Κρήτη, στην διαδρομή του στο φαράγγι 3 χιλιομέτρων έχουν καταγραφεί – σημανθεί και κωδικοποιηθεί σε 48 πινακίδες τα 80 και πλέον είδη βοτάνων της περιοχής που τα περισσότερα είναι ενδημικά – θεραπευτικά. Οι επισκέπτες – περιπατητές Έλληνες και ξένοι έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν την όμορφη φύση και να ενημερώνονται από τις πινακίδες για την ταυτότητα των φυτών -βοτάνων, λουλουδιών καθώς η απεικόνιση με τις πληροφορίες είναι στην Ελληνική, Γαλλική και Αγγλική γραφή.
Σε αυτό όπως αναφέρθηκε υπήρξε συνεργασία με βοτανολόγους του Μουσείου φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ στη συνέχεια ζητήθηκε από Γάλλο βοτανολόγο και μεταφραστή καθώς και μαθητές από λύκειο του Στρασβούργου να παράξουν ένα φυλλάδιο που παρουσιάζει το μονοπάτι και 48 από τα πιο ευδιάκριτα λουλούδια του, μια ιστοσελίδα ( https://sentierbotaniquekavousi.com) με την ιστορία του μονοπατιού και του καναλιού, με την περιγραφή του έργου και κάθε βοτάνου-λουλουδιού. «Είμαι πολύ χαρούμενος που το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα χάρη στην βοήθεια όλων μας», ανέφερε συγκινημένος ο Γάλλος λάτρης της Κρήτης Ζαν Κλοντ Σβέντεμαν ο οποίος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, όλους τους τοπικούς φορείς, επιστήμονες, τα μέλη του συλλόγου της Αλσατίας και τους πολίτες της περιοχής που βοήθησαν.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, στην συνεργασία με το αδελφοποιημένο χωριό Καβούσι από το 1998 και απηύθυνε κάλεσμα στους κατοίκους της Κρήτης, όπως στους Έλληνες εκδρομείς και στους ξένους επισκέπτες να περιηγηθούν το μοναδικό φυσικό βοτανικό μονοπάτι. Επίσης οι παριστάμενοι από την Αλσατία Δήμαρχος και π. Δήμαρχος κ.κ. Γ. Λάμπερ και Γ. Ζετέρ εξέφρασαν την χαρά τους για την παρουσία τους στο αδελφοποιημένο Καβούσι, όπως και τις ευχαριστίες τους για την υλοποίηση της ανάδειξης του μονοπατιού και την καλή και αποτελεσματική συνεργασία των δυο αδελφοποιημένων περιοχών, ενώ αντάλλαξαν εθιμοτυπικά δώρα με τον Περιφερειάρχη.
«Πρεσβευτές» της Κρήτης στο εξωτερικό
Τον Γάλλο Δήμαρχο, τον π. Δήμαρχο τον πρόεδρο του συλλόγου Αλσατίας και 25 Γάλλους συνοδούς της αποστολής, καλωσόρισαν θερμά ο Μητροπολίτης, ο Περιφερειάρχης, η πρόεδρος του Καβουσίου, η εκπρόσωπος του Δήμαρχου Ιεράπετρας, τοπικοί φορείς, χαρακτηρίζοντας τους ως συντοπίτες αλλά και τους καλύτερους πρεσβευτές της Κρήτης στο εξωτερικό.
«Προστατεύουμε την φύση, το περιβάλλον, που είναι του Θεού και η Εκκλησία μας συνεργάζεται και συμβάλει σε αυτό» ανέφερε στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης κ.κ. Κύριλλος.
Στ. Αρναουτάκης: Η Περιφέρεια συνεργάζεται με τους φορείς για την ανάδειξη της φύσης
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του επισήμανε την σημαντικότητα της ανάδειξης του βοτανικού μονοπατιού που προήλθε από την καλή συνεργασία των δυο αδελφοποιημένων περιοχών και που σηματοδοτούνται νέα δεδομένα για τον τόπο μας.
Ο κ. Αρναουτάκης είπε ότι η Περιφέρεια συνεργάζεται με τους φορείς και συμμετέχει με έργα και δράσεις που προστατεύουν-αναδεικνύουν το φυσικό περιβάλλον, που είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και πού συμβάλουν στην ανάπτυξη. Ο Περιφερειάρχης έδωσε συγχαρητήρια στις αδελφοποιημένες κοινότητες για την υλοποίηση του έργου, σε όλους που βοήθησαν και ιδιαίτερα στον εμπνευστή και πρωτεργάτη της υλοποίησης του έργου, στον Ζαν Κλοντ Σβέντεμαν, τον Γιάννη όπως θέλει ο ίδιος να τον αποκαλούν στην Κρήτη. Ο Περιφερειάρχης μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι, χαίρεται για τον Γιάννη με τον οποίο γνωρίστηκε στο Στρασβούργο την περίοδο που εκείνος ήταν Ευρωβουλευτής και ότι τον επισκέφτηκε στην Αλσατία και γνώριζε από τότε την αγάπη αλλά και το ενδιαφέρον του για το νησί μας.
Στην ανάδειξη του Περιβάλλοντος και στην ιδιαιτερότητα του μοναδικού στην Κρήτη φυσικού μονοπατιού, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης και η πρόεδρος της κοινότητας Καβουσίου Μαρία Χαλκιαδάκη, ευχαριστώντας τον πρόεδρο κ. Σβέντεμαν τα μέλη του συλλόγου του, τον Περιφερειάρχη και όλους που βοήθησαν. Ανάλογη ήταν η αναφορά στον χαιρετισμό της Αντιδημάρχου Ιεράπετρας Μ. Ρουμελιωτάκη, ενώ για την ταυτότητα των βοτάνων και την κωδικοποίηση τους μίλησαν οι δυο βοτανολόγοι του Μουσείου φυσικής Ιστορίας Μανόλης Αβραμάκης και Αντώνης Αλιμπέρτης. Η παρουσίαση της εκδήλωσης αλλά και η μετάφραση των χαιρετισμών έγινε από την παρουσιάστρια-καλλιτεχνική διευθύντρια του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, Ελένη Βλάση.