Η Οδύσσεια δημιούργησε ένα ολοκαίνουργιο κέντρο νέων στη Θεσσαλονίκη και προσκαλεί τους Θεσσαλονικείς στη γιορτή των εγκαινίων του χώρου, ώστε να γνωρίσουν το όραμα, την αποστολή και τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 18 Ιουνίου και ώρα 17.00, στη διεύθυνση Βίκτωρος Ουγκώ 8Α, ΤΚ 54625 στα Λαδάδικα.

Στη διάρκεια των εγκαινίων, θα υπάρχουν ομιλίες από πολύτιμους συνεργάτες και δωρητές της Οδύσσειας αλλά και από ωφελούμενους που συμμετείχαν στις πρώτες μας εκπαιδεύσεις.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν και να εξερευνήσουν τους χώρους υψηλής αισθητικής και καινοτομίας, οι οποίοι διαθέτουν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Η γιορτή θα κλείσει με ζωντανή μουσική, φαγητό και ποτό για όλους τους παρευρισκόμενους.

Το Κέντρο Νέων

Το επιτυχημένο μοντέλο της Οδύσσειας μεταφέρεται στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο την ενδυνάμωση των νέων, την προσφορά ευκαιριών επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και την εξασφάλιση μιας βιώσιμης πορείας προς την αγορά εργασίας.

Μέσα από την στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο Regency Entertainment και με αιχμή το ξενοδοχείο του HYATT Regency Thessaloniki, η Οδύσσεια πραγματοποίησε έρευνα, από το Νοέμβριο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024, σε νέους ηλικίας 18-34 ετών και εταιρείες καταγράφοντας τις ανάγκες και τις προκλήσεις των δύο πληθυσμών όσον αφορά τις οριζόντιες και τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνται σήμερα στην αγορά εργασίας της Θεσσαλονίκης, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες σχετικά με την εύρεση εργατικού δυναμικού αλλά και τις ελλείψεις που υπάρχουν στους τομείς του επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά και της επαγγελματικής κατάρτισης.

Βάσει των αναγκών που εντοπίστηκαν, η Οδύσσεια δημιούργησε το δικό της Κέντρο Νέων στη Θεσσαλονίκη με τους παρακάτω στόχους:

Αύξηση της ενεργοποίησης και της συμμετοχής των νέων: Ένα από τα βασικά επιδιωκόμενα αποτελέσματα είναι η ενδυνάμωση των νέων, ώστε να αποκτούν αυτοπεποίθηση και να διεκδικούν το μέλλον τους. Οι νέοι θα εμπλακούν ενεργά στα κοινά μέσα από τη χρήση σύγχρονων εργαλείων, θα συμμετέχουν σε καλλιτεχνικές, αθλητικές και εθελοντικές πρωτοβουλίες, θα προσκληθούν να αναπτύξουν δικά τους εγχειρήματα και θα έχουν τη δυνατότητα επαφής με τις τοπικές αρχές, προσφέροντάς τους βήμα στη διαμόρφωση των κοινοτήτων τους.

Εμπλουτισμός των γνώσεων και των δεξιοτήτων των νέων: Στόχος μας είναι να εξοπλίσουμε τους νέους με διαπροσωπικές και επικοινωνιακές δεξιότητες και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, ώστε να ανταποκρίνονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Επιπλέον, επιδιώκουμε να διευκολύνουμε την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας και να ενισχύσουμε το σαφή επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων, επιτρέποντάς τους να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις σε ζητήματα που αφορούν στη μελλοντική τους πορεία. Συγκεκριμένα, προσφέρουμε εκπαιδεύσεις σε επαγγέλματα του τουριστικού, κατασκευαστικού και επιχειρηματικού τομέα, καθώς και προγράμματα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων.

Διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας: Η ενίσχυση της εργασιακής ετοιμότητας και η βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων είναι βασικοί στόχοι μας. Περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ότι οι εργοδότες παρέχουν ένα ελκυστικό επαγγελματικό περιβάλλον που ικανοποιεί τις ανάγκες των νέων εργαζόμενων, τη σύνδεση των εργοδοτών με το ανεκμετάλλευτο εργατικό δυναμικό για την αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού και τη δημιουργία αμοιβαίων επωφελών συνεργασιών μεταξύ των νέων και επιλεγμένων εταιριών που προσφέρουν ποιοτικές ευκαιρίες απασχόλησης. Στους νέους παρέχουμε επαγγελματικό προσανατολισμό, δημιουργία βιογραφικού, προετοιμασία για συνέντευξη και διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται μέσα σε μία ώρα, χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, η μηχανική μάθηση και η ανάλυση δεδομένων για τη δημιουργία εξατομικευμένου προφίλ.

Ταυτόχρονα, εμπλέκουμε τον επιχειρηματικό τομέα, δημιουργώντας συνεργασίες για τη διεύρυνση του εργατικού δυναμικού και την προώθηση της ευημερίας των εργαζομένων, οδηγώντας σε αμοιβαία ωφέλιμο εργασιακό περιβάλλον. Τέλος, θα αναπτύξουμε στρατηγική για την ευαισθητοποίηση και τη συμπερίληψη των φορέων χάραξης πολιτικής, των τοπικών αρχών και του κοινού, ενθαρρύνοντας τον διάλογο και προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

Τα προγράμματα έχουν ήδη ξεκινήσει και οι ωφελούμενοι μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους στην ιστοσελίδα της Οδύσσειας.

Το Κέντρο Νέων της Οδύσσειας βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στα Άνω Λαδάδικα. Οι εγκαταστάσεις προσφέρουν ένα διαδραστικό χώρο υποδοχής με μια σειρά από ψηφιακά και καινοτόμα εργαλεία. Ο χώρος, επίσης, θα περιλαμβάνει θαλάμους για κατ’ ιδίαν συναντήσεις όπου θα προσφέρονται υπηρεσίες απασχολησιμότητας και αίθουσες συσκέψεων και διδασκαλίας για διάφορες δεξιότητες και πολλά άλλα. Το Κέντρο Νέων είναι φιλόξενο για όλους τους νέους και διασφαλίζει την προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία.

Οι Υποστηρικτές μας

Ελληνική Πρωτοβουλία

Η αποστολή μας είναι η επένδυση στο μέλλον της Ελλάδας, μέσα από φιλανθρωπικές δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στην οικονομική ανάκαμψη. Κινητοποιούμε ανθρώπους με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Είμαστε η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – TΗΙ) – ένα παγκόσμιο κίνημα των Ελλήνων της Διασποράς.

NextFab Foundation

Το NextFab Foundation ιδρύθηκε το 2016. Αποστολή του είναι η προώθηση της ανάπτυξης και λειτουργίας χώρων δημιουργίας υλικού (επίσης γνωστών ως “Fab Labs”) και η ενίσχυση επιχειρήσεων, η δράση των οποίων σχετίζεται με (α) ανθρωπιστικά έργα που απευθύνονται σε πληθυσμούς που διατρέχουν κίνδυνο σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις και (β) ανάπτυξη/εμπορευματοποίηση τεχνολογίας υλικού σε επιλεγμένες αναδυόμενες αγορές.

Regency Entertainment S.A.

Η επωνυμία της Regency Entertainment είναι ταυτόσημη με μια ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας και φιλοξενίας, με έμφαση στην ποιότητα, στην αισθητική, στη διαφάνεια και στην ασφάλεια, χαρακτηριστικά που επιβραβεύονται με τη διαρκή και αυξανόμενη εμπιστοσύνη και προτίμηση των χιλιάδων Ελλήνων και ξένων πελατών της.

Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης δημιουργήθηκε το 2015 με σκοπό να λειτουργήσει ως καταλύτης σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Η δράση του εστιάζεται στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ενίσχυση της απασχόλησης και της μικροεπιχειρηματικότητας, καθώς και την υποστήριξη πρωτοβουλιών που προασπίζονται το συλλογικό συμφέρον και ενισχύουν τη διαφάνεια.