«Πόλη καθαρή είναι η πράσινη πόλη, η οικολογικά πρωτοπόρα, η κλιματικά ουδέτερη. Η πόλη που έχει την προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο», δήλωσε χθες ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλώντας στα εγκαίνια τους 2ου Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας Thess Clean – Thess Green που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και υποστηρίζεται από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας.
Ταυτόχρονα με τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα “Οι προκλήσεις στο νέο περιβάλλον της Ανακύκλωσης- Ο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.
“Το πιο σημαντικό είναι να εξοικειωθούμε με τις καλές πρακτικές. Να μάθουμε τι μπορούμε να κάνουμε, πώς πρέπει να ενεργούμε. Η φιλοσοφία είναι απλή: μείωση απορριμμάτων, επανάχρηση, ανακύκλωση υλικών”, σημείωσε ο κ. Ζέρβας. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την ορθότερη διαχείριση των απορριμάτων λέγοντας: “Τοποθετούμε το επόμενο διάστημα 48 γωνίες ανακύκλωσης για να αυξήσουμε το ποσοστό ανακύκλωσης, σχεδιάσαμε και υποβάλλαμε πρόταση στο ΥΠ.ΕΝ. για την δημιουργία ολοκληρωμένου πράσινου σημείου – το πρώτο στην Ελλάδα, οργανώνουμε την τοποθέτηση του καφέ κάδου, μια νέα γραμμή αποκομιδής οργανικών απορριμμάτων και κομποστοποίησης και αναβαθμίσαμε τις συνεργασίες με τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων”.
“Τα απόβλητα δεν είναι πια απόβλητα”, τόνισε ο Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντεταλμένος για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας Γιώργος Κρεμλής. “Δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως κάτι το επιζήμιο, το ρυπογόνο από το οποίο θέλουμε να απαλλαγούμε. Τα απόβλητα είναι πρώτες ύλες, είναι δευτερογενή προϊόντα τα οποία πρέπει να επανεντάσσονται στον κύκλο της οικονομίας και να αξιοποιούνται ώστε και το ισοζύγιο πληρωμών να υποστηρίζουμε και πράσινες θέσεις εργασίας να δημιουργούμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των χρήσιμων πρώτων υλών”, εξήγησε ο ίδιος.
“Είμαστε έξυπνη πόλη αλλά πρέπει να γίνουμε και κυκλική πόλη. Και όλη αυτή η μετάβαση γίνεται με ανταλλαγή καλών πρακτικών ανάμεσα στους αυτοδιοικητικούς μέσα από δράσεις όπως το 2ο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας Thess Clean – Thess Green αλλά και εκπαιδεύοντας τα παιδιά ώστε το 2030 ή το 2050 να μη γεμίσουν πλαστικά η θάλασσα και οι ακτές”, τόνισε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Ιακώβου.
“Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υιοθέτηση των καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας είναι κομβικός λόγω της εγγύτητας και της αμεσότητας του θεσμού”, υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Γιουτίκας. “Αυτή η σχέση με τον πολίτη επιτρέπει στην Αυτοδιοίκηση να κινηθεί σε δύο άξονες: την απόκτηση υποδομών που κάνουν τη βιοοικονομία πράξη και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επιχειρήσεων”, τόνισε ο ίδιος.
“Αυτή η δεύτερη ευκαιρία για ζωή που δίνουμε σε κάθε απόβλητο, είναι η αρχή της γέννησης για την κυκλική οικονομία”, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης ενώ τόνισε πως απώτερος στόχος είναι το πάντρεμα της κυκλικής οικονομίας με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.