ksenodoxΕκδήλωση για την έναρξη της Σχολής Δυαδικής Εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, παρουσία των υπουργών Παιδείας και Τουρισμού.

Στον χαιρετισμό του ο Τόμας Ράχελ, ομοσπονδιακός υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, επισήμανε ότι το δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης είναι, μεταξύ άλλων, ένα εργαλείο καταπολέμησης της ανεργίας και είναι το επιστέγασμα της συνεργασίας Ελλάδας και Γερμανίας. Στόχος, όπως τονίστηκε, είναι η εδραίωση και η συνέχιση αυτού του συστήματος στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη του σχεδιασμού της εκπαίδευσης του μέλλοντος. Η μεταμνημονιακή Ελλαδα, όπως είπε, θα χτιστεί μέσα από την αναγέννηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Εστιάζοντας στον θεσμό της μαθητείας, επισήμανε ότι είναι κορυφαία επιλογή. Αφού σημείωσε ότι με τον θεσμό αυτόν, η αγορά επενδύει στον εκπαιδευόμενο, υπογράμμισε ότι το νέο ΕΠΑΛ θα είναι ένα σχολείο πρώτης επιλογής για τον νέο, με δεξιότητες που θα φέρουν κοντά τους παραγωγικούς εταίρους με τους νέους υποψήφιους εργαζόμενους.

Εξάλλου, η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι ο τουρισμός μπορεί να συμπαρασύρει και άλλους κλάδους στην ανάπτυξη και ανέφερε ότι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης είναι κεντρική επιδίωξη. «Επενδύουμε στην επιχειρηματικότητα και στον ανθρώπινο παράγοντα», τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, με αφορμή τα εγκαίνια της Σχολής, τόνισε ότι «το Επιμελητήριο στηρίζει την εκπαίδευση θέτοντας τις βάσεις μιας πρότυπης πειραματικής σχολής, που θα λειτουργήσει σε συνεργασία με Έλληνες και Γερμανούς εταίρους, με βάση το γερμανικό μοντέλο. Η επαγγελματική κατάρτιση αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό κλάδο στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς τη συνδέει άμεσα με την αγορά εργασίας». Ο κ. Μαΐλλης προσέθεσε ότι «σε μια περίοδο κρίσης, όπως αυτή που βιώνει η χώρα, κάθε επένδυση στην εκπαίδευση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθότι τονώνει την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα των επαγγελμάτων τεχνικής κατάρτισης».

Η Σχολή Δυαδικής Εκπαίδευσης υποστηρίζεται από Γερμανούς εταίρους, όπως η TUI Deutschland, το Πανεπιστήμιο του Όσναμπρικ, η DEKRA Akademie, αλλά και σημαντικούς Έλληνες εταίρους, όπως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και ο ΟΑΕΔ, αλλά και από τα συναρμόδια ελληνικά και γερμανικά υπουργεία.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που προσφέρουν εργασία στο πρόγραμμα είναι οι: Airotel, Aldemar Hotels, Atlantica Hotels & Resorts, Aquila Hotels, Candia Maris, Creta Maris, Grande Bretagne, Grecotel SA, G. Kipriotis & Sons Lt., Robinson Hellas, Sunshine Village, Elounda Bay Palace και Elounda Blue κ.ά.

Στην Αθήνα, η Σχολή λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ στον Άλιμο με δύο τμήματα για τις ειδικότητες των μαγείρων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπου προσφέρονται συνολικά 60 θέσεις, καθώς και στο Ηράκλειο Κρήτης, για επισιτιστές όπου προσφέρονται 30 θέσεις.

Βάσει του προγράμματος, που έχει διάρκεια τρία έτη, τον χειμώνα θα πραγματοποιείται η θεωρητική εκπαίδευση και το καλοκαίρι η πρακτική, ενώ οι σπουδαστές θα αμείβονται με το 75% του βασικού μισθού.

cretalive