Ο υπερσύγχρονος νέος Πύργος του Πειραιά -Piraeus Tower- ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα στην πόλη, εγκαινιάστηκε χθές Τρίτη 4 Ιουνίου παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της δημοτικής αρχής και πλήθους πολιτών.

Μετά από 52 χρόνια από τότε που κατασκευάστηκε του “έδωσε ζωή” μέσα από τη σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 99 ετών, το σχήμα DIMAND – PRODEA – EBRD.

Το εμβληματικό κτήριο με ύψος 88 μέτρων που δεσπόζει στο λιμάνι της πόλης, πλέον λειτουργεί πλήρως. Είναι μισθωμένο 100% και στους 22 ορόφους που διαθέτει.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι ο Πύργος του Πειραιά συμβολίζει μια χώρα που προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον και μια πόλη που αλλάζει.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «το έργο αυτό έγινε πράξη χάρη στην οραματική διάθεση του Δήμου αλλά και αυτών που το ανέπτυξαν και πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο -συγχαρητήρια, κ. Ανδριόπουλε, σε εσάς και στο επιτελείο σας- σε μια συγκυρία όπου η χώρα έβγαινε από μια μεγάλη κρίση».

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή και αλλάζουν την εικόνα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά την προοπτική υπογειοποίησης του ηλεκτρικού.

“Πράσινος” και ψηφιακός μετά από 52 χρόνια

Η Dimand ανακαίνισε το κτίριο χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες δημιουργώντας τον πρώτο πράσινο και ψηφιακό πύργο της χώρας με πιστοποίηση κατά LEED.

Αναφέροντας τα βήματα της προσπάθειας ανακαίνισης ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, υπογράμμισε πως «όταν μας παραδόθηκε από τον δήμο, τον Νοέμβριο του 2020, είχε μέσα 150 τόνους σκουπίδια και άχρηστα υλικά. Η ανακομιδή έπρεπε να γίνει με συγκεκριμένα πρωτόκολλα για να μην χαθεί το πλατινένιο LEED».

Σχετικά με τις μισθώσεις είπε ότι είναι «από τους πολλούς αστικούς μύθους που βάρυναν τον Πύργο του Πειραιά. Εκεί που είχαμε ενοικιάσει το 60% των τ.μ. πολύ γρήγορα, οι τελευταίοι 8-10 όροφοι έκλεισαν τους τελευταίους 4 μήνες, με πολλούς να μας λένε ότι περίμεναν να δουν το έργο να γίνεται πραγματικότητα».

«Ιστορική» για την πόλη χαρακτήρισε την ημέρα ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης. Οπως είπε χαρακτηριστικά «με υπερηφάνεια εγκαινιάζουμε τον Πύργο που άργησε να ολοκληρωθεί σχεδόν 40 χρόνια. Αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο κτίριο της Ελλάδας και πλέον δεν είναι ένα κουφάρι – φάντασμα που στέκει στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Ο Πύργος αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματά μας, καθώς μέσω αυτού αποδείξαμε πωςτα αδύνατα, γίνονται δυνατά».