Σύνταξη: tourismtoday.gr

Προχωρά η επένδυση του ομίλου Electra στη Θεσσαλονίκη, καθώς η αρχιτεκτονική μελέτη για το 5* ξενοδοχείο έλαβε το “πράσινο φως”, υπό όρους, από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων.

Το ακίνητο, που θα διαθέτει 165 δωμάτια, εστιατόριο, bar, αίθουσες συνεδρίων και εκδηλώσεων, spa, υπόγειο parking και roof top bar – restaurant με πισίνα, θα κατασκευαστεί, δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ και πολύ κοντά στο Λευκό Πύργο.

Το κόστος της επένδυσης θα πλησιάσει τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ θα είναι το έβδομο ξενοδοχείο που θα ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, ο οποίος σήμερα διαθέτει παρουσία, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στη Ρόδο και στην Κεφαλονιά.

Συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει:

“Την έγκριση α) της αρχιτεκτονικής μελέτης, σύμφωνα με την εναλλακτική πρόταση της
διαμόρφωσης των εισόδων με συμπλήρωση των όψεων των υποστυλωμάτων των τοξοστοιχιών έως το έδαφος και β) της θεμελίωσης με τη μέθοδο «top down», όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την τροποποιημένη πρόταση που παρουσιάσθηκε στο Κ.Α.Σ., για την ανέγερση νέου δεκαώροφου ξενοδοχείου 5* με υπόγειους χώρους στάθμευσης και φυτεμένο δώμα, σε ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τσιμισκή, Εθνικής Αμύνης 10 και Δαγκλή, στο ευρύτερο περιβάλλον χαρακτηρισμένων από το ΥΠ.ΠΟ. ως νεώτερων ακίνητων μνημείων, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, φερόμενης ιδιοκτησίας Εκκλησίας της Ελλάδος, με τους ακόλουθους όρους:

  • Να κατατεθεί προς έγκριση στην ΥΝΜΤΕ Κεντρικής Μακεδονίας η μελέτη εξωτερικού
    φωτισμού του κτηρίου, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αναρτήσεων επιγραφών.
  • Στην Α΄ φάση της θεμελίωσης να κατασκευαστούν τα περιμετρικά τοιχώματα αντιστήριξης (πανέλα) και ο εγκάρσιος τοίχος, ώστε να διασφαλιστούν τα πρανή, η κυκλοφορία στις υψηλής κυκλοφορίας οδούς που περιβάλλουν το οικόπεδο, καθώς επίσης και η ασφαλής διεξαγωγή της εκσκαφής και της πιθανής ανασκαφής εντός του περιγράμματος του κτηρίου.
  • Την κατασκευή των πανέλων να ακολουθήσει εκσκαφή εντός του περιγράμματος του
    τσιμεντένιου κιβωτίου έως το πέρας των ανθρωπογενών επιχώσεων, που, όπως προκύπτει από τις γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, φθάνει κατά προσέγγιση στα -5μ.
  • Η κατασκευή των φρεατοπασσάλων, των κεφαλόδεσμων και η εκσκαφή έως την τελική στάθμη με την κατασκευή των ενδιάμεσων πλακών να ακολουθήσουν μετά την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας στο οικόπεδο.
  • Η τροποποιημένη -σύμφωνα με τους ανωτέρω όρους β, γ, δ- πρόταση θεμελίωσης, όπως αυτή παρουσιάστηκε από τους ενδιαφερόμενους και τους μελετητές τους στο Κ.Α.Σ., να υποβληθεί πλήρης στην ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης πριν από την έναρξη του έργου, και να περιέχει σχέδια και τεχνική έκθεση, που θα περιλαμβάνει μέτρα προστασίας από ωθήσεις όχι μόνο από στατικά φορτία αλλά και από σεισμό.
  • Όλες οι εκσκαφικές εργασίες να γίνουν παρουσία αρχαιολόγου που θα αμείβεται από τις πιστώσεις του έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 37 του ν.4858/2021. Η τήρηση των κανόνων ασφαλείας υπάγεται στην αρμοδιότητα του επιβλέποντος το έργο ιδιώτη μηχανικού.
  • Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων, θα ακολουθήσει σήμα διακοπής εκσκαφικών εργασιών προς το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα και ανασκαφική έρευνα, η οποία θα χρηματοδοτηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 37 του ν.4858/2021. Η τήρηση των κανόνων ασφαλείας θα εξακολουθήσει να παραμένει και στην περίπτωση αυτή στην αρμοδιότητα του επιβλέποντος το έργο ιδιώτη μηχανικού.
  • Από τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για τυχόν τροποποιήσεις, θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία του οικοδομικού έργου.”