Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Βέλγοι ζητούν τον διαχωρισμό του Συστήματος Εισόδου/Εξόδου (EES) και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS).

Σε πρόσφατο non-paper της βελγικής αντιπροσωπείας στην ομάδα εργασίας για τα σύνορα και τη μικτή επιτροπή, απαιτούν την αποσύνδεση των δύο προγραμματισμένων βάσεων δεδομένων που αποτελούνται από βιομετρικά δεδομένα, για να καταστεί πλήρως λειτουργικό τον Μάιο του επόμενου έτους.

Όπως εξηγούν, εάν η έναρξη λειτουργίας του EES αναβληθεί μέχρι το 2024, μια πιθανή αποσύνδεση του EES και του ETIAS είναι μια επιλογή που αξίζει να εξεταστεί και να συζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Όσον αφορά στον τεχνικό αντίκτυπο εάν ληφθεί η απόφαση για την αποσύνδεση τους, αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αλλάξουν τις προτεραιότητες τους σχετικά με την τεχνική ανάπτυξη εθνικού λογισμικού, εφαρμογών και περιβαλλόντων.

Σχετικά με τον οργανωτικό του αντίκτυπο, τονίζεται ότι η προηγούμενη έναρξη λειτουργίας του ETIAS θα είχε οριακό αντίκτυπο και δεν θα απαιτούσε την εγκατάσταση περιπτέρων, καμερών ή σαρωτών δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Όπως υπογραμμίζεται «στα σύνορα, μια νωρίτερη έναρξη λειτουργίας του ETIAS θα είχε επίσης περιορισμένο αντίκτυπο.

Στην πράξη, οι συνοριοφύλακες, χωρίς τη διαθεσιμότητα EES, για επιβάτες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ETIAS, θα πρέπει να ελέγχουν τα διαβατήρια και τις σφραγίδες αυτών των επιβατών για να υπολογίσουν και να επαληθεύσουν την επιτρεπόμενη περίοδο παραμονής των 90 ημερών και να επαληθεύσουν το ETIAS».