Σύνταξη tourismtoday.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 1,4 δις ευρώ ως αποζημίωση της Air France για τις ζημιές λόγω της πανδημίας COVID-19.
Σύμφωνα με την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η ενίσχυση προορίζεται για τις απώλειες που υπέστη η αεροπορική εταιρεία από τις 17 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου 2020, καθώς επιβλήθηκαν πολλοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Η νέα βοήθεια έρχεται μετά τα 7 δις ευρώ για τη στήριξη ρευστότητας της Air France, την οποία ενέκρινε η Επιτροπή της ΕΕ στις 4 Μαΐου 2020.
Επιπλέον, άλλα 4 δις ευρώ ορίστηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση της αεροπορικής εταιρείας, από την Επιτροπή στις 6 Απριλίου 2021.

Η ενίσχυση θα χορηγηθεί επίσης σε πολλές δόσεις και μπορεί να είναι σε επιχορηγήσεις, χρηματική ή συμμετοχική στήριξη.

«Η Επιτροπή εξέτασε το μέτρο βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 2 το οποίο της επιτρέπει να εγκρίνει κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται από κράτη μέλη για την αποζημίωση ορισμένων εταιρειών ή τομέων για ζημίες που προκαλούνται άμεσα από έκτακτα γεγονότα, όπως η πανδημία του κορωνοϊού.
Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το γαλλικό μέτρο αποζημίωσης ήταν σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σχεδόν 1.580 εργαζόμενοι στην Air France, οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα λάβουν 17,7 εκατ. ευρώ ως βοήθεια.

Η υποστήριξη που παρέχεται σε αυτούς τους εργαζόμενους περιλαμβάνει επαγγελματικό προσανατολισμό, βοήθεια για την αναζήτηση εργασίας, συμβουλευτική και εξατομικευμένη επαγγελματική κατάρτιση για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων στο επάγγελμά τους.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν επίσης συμβουλές για την έναρξη της επιχείρησής τους και αρχικές επιχορηγήσεις ύψους 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ομίλου Air France-KLM, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 παρουσιάζει θετικούς δείκτες καθώς δημιουργήθηκαν 386 εκατ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα έφθασαν τα 324 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 1,8 δις ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σε γενικές γραμμές, συγκρίνοντας τα στοιχεία με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η Air France δέχθηκε 22.803 επιβάτες, που αντιπροσωπεύουν αύξηση 224,5%, ενώ η κίνηση αυξήθηκε κατά 243,4% σε 61.365 συνολικά.

Τα έσοδα αυξήθηκαν επίσης κατά 138,7%, ενώ ολόκληρο το εξάμηνο του 2022 ανήλθαν σε συνολική άνοδο 123,8%.