Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τους δασμούς που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της μακροχρόνιας διαμάχης τους για την Airbus και την Boeing.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτή και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν “δεσμεύονται και οι δύο για την επίλυση των διαφορών στα αεροσκάφη μας”.

Η αναστολή θα διαρκέσει για μια αρχική περίοδο τεσσάρων μηνών. Και θα επηρεάσει αρκετά προϊόντα.

Θετικό μήνυμα για την οικονομική συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ

“Αυτό είναι εξαιρετικό νέο για επιχειρήσεις και βιομηχανίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Και ένα πολύ θετικό μήνυμα για την οικονομική μας συνεργασία τα επόμενα χρόνια”, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνία τους, ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε “την υποστήριξή του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τη δέσμευσή του να αναζωογονήσει την εταιρική σχέση ΗΠΑ-ΕΕ”.

Ποια αγαθά επηρεάζονται

Η κίνηση επηρεάζει αγαθά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και από τις δύο χώρες. Από τρακτέρ έως κρασί και τυριά.

Η αναστολή δασμών θα τους επηρεάσει όλους. Από τους Γάλλους οινοποιούς έως τους Γερμανούς αρτοποιούς και τους παραγωγούς οινοπνευματωδών ποτών των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων.

“Η άρση αυτής της τιμολογιακής επιβάρυνσης θα υποστηρίξει την ανάκτηση εστιατορίων, μπαρ και μικρών αποστακτηρίων σε όλη τη χώρα”, δήλωσε το Συμβούλιο Αποσταγμένων Οινοπνευματωδών των ΗΠΑ.

Η πάλη Airbus-Boeing

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) επέτρεψε στην Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε αγαθά της ΕΕ αξίας έως 6,3 δις ευρώ το 2019.

Ένα χρόνο αργότερα, αποφάσισε ότι το μπλοκ των 27 χωρών θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς σε 3,4 δις ευρώ αγαθών και υπηρεσιών των ΗΠΑ. Η ΕΕ επέβαλε δασμούς σε αγαθά και υπηρεσίες των ΗΠΑ, λόγω παράνομης βοήθειας στην Boeing.

Η κίνηση πραγματοποιήθηκε μόνο λίγες εβδομάδες αφότου οι διεθνείς διαιτητές έδωσαν στην ΕΕ το πράσινο φως για μια τέτοια δράση.

Ο Οργανισμός Εμπορίου είχε θεωρήσει παράνομη την αμερικανική υποστήριξη για την Boeing. Και είπε ότι η ΕΕ θα μπορούσε αυτό να το αντισταθμίσει με περιορισμένο ποσό κυρώσεων για το αμερικανικό εμπόριο.

Ο ΠΟΕ είχε αποφανθεί ότι η Boeing είχε άδικο πλεονέκτημα έναντι της Airbus λόγω φορολογικών ελαφρύνσεων από την πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου κάποτε είχε την έδρα της η Boeing.