Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί από το Βέλγιο να επιτρέψει σε άτομα που αναζητούν εργασία στην ΕΕ να παραμείνουν στη χώρα για έως και 6 μήνες, από την εγγραφή τους ως αιτούντες για απασχόληση.

«Το Δικαστήριο έκρινε ότι έξι μήνες από την εγγραφή ως αιτούντος εργασία στο κράτος μέλος υποδοχής είναι μια λογική περίοδος. Αυτό θα τους επιτρέψει να βρουν μια προσφορά εργασίας που να αντιστοιχεί στα προσόντα τους και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ξεκινήσουν τη δουλειά», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η Κομισιόν έχει ήδη αποστείλει γνωμοδότηση στο Βέλγιο για το θέμα, καθώς θεωρεί ότι οι ισχύοντες κανόνες της χώρας είναι αντίθετοι με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Επιπλέον, η Επιτροπή τόνισε ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να διαμένουν σε άλλη χώρα-μέλος για τρεις μήνες, εφόσον διαθέτουν έγκυρο έγγραφο ταυτότητας.

Εξήγησε περαιτέρω ότι μετά από τρεις μήνες, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να επιτρέπουν σε άτομα που αναζητούν εργασία στην ΕΕ που αναζητούν εργασία στην επικράτεια τους να παραμείνουν για εύλογο χρονικό διάστημα αφού εγγραφούν στις υπηρεσίες απασχόλησης.

Μετά από αυτήν την περίοδο, έχει σημειωθεί ότι οι χώρες υποδοχής της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να απαιτούν από τα άτομα που αναζητούν εργασία να αποδείξουν τις πιθανότητές τους να βρουν δουλειά εάν επιθυμούν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, η νομοθεσία του Βελγίου απαιτούσε από τα άτομα που αναζητούσαν εργασία από την ΕΕ να προσκομίσουν αποδείξεις για τις πιθανότητές τους να βρουν δουλειά ήδη μετά τους πρώτους τρεις μήνες διαμονής, γεγονός που καθιστά δύσκολο για αυτούς να βρουν δουλειά και να συνεχίσουν να διαμένουν στη χώρα.