Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σχεδιάζουν να εντείνουν την επιτήρηση στα αεροπορικά ταξίδια. Επίσης θα επεκτείνουν την εφαρμογή σε επιβάτες σε πλοία, τρένα και λεωφορεία.

Τα σχέδια για αύξηση και επέκταση της επιτήρησης όλων των επιβατών, ανεξάρτητα από τον τρόπο μεταφοράς, συζητούνται προκειμένου να ελέγχεται καλύτερα η κίνηση των ανθρώπων εντός και εντός και εκτός του μπλοκ.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Επιτροπή της ΕΕ παρουσίασε πρόταση για την επέκταση του υφιστάμενου συστήματος.
Στόχος είναι η μετάβαση δεδομένων διαβατηρίων αεροπορικών επιβατών στις συνοριακές αρχές καθώς και στην αστυνομία.

Θα συλλέγονται και θα διαβιβάζονται δεδομένα για όλους τους επιβάτες που εισέρχονται στην ΕΕ. Έτσι, οι συνοριακές αρχές θα είναι σε θέση να διενεργούν ελέγχους πριν από την άφιξη. Με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίζουν άτομα που ενδέχεται να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια πριν από την άφιξη τους στο μπλοκ.

Αυτή θα συμπληρώσει την υφιστάμενη οδηγία για την καταγραφή των ονομάτων επιβατών, η οποία καλύπτει δεδομένα που συλλέγονται από ταξιδιωτικούς πράκτορες καθώς και από φορείς εκμετάλλευσης.

Όσον αφορά στη συλλογή δεδομένων για τους επιβάτες που χρησιμοποιούν χερσαίες μεταφορές -τρένα και λεωφορεία- το Συμβούλιο είπε ότι έχουν ήδη συσταθεί επιτροπές για να αποφασίσουν εάν η επιτήρηση μπορεί να εφαρμοστεί με τους ίδιους τρόπους.

Σχετικά με τις θαλάσσιες μεταφορές, η ΕΕ θα ξεκινήσει μια μελέτη για τον τρόπο ρύθμισης της συλλογής, μεταφοράς, καθώς και επεξεργασίας των πληροφοριών επιβατών.

Ωστόσο, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις με λιμάνια χωρών εκτός ΕΕ εξαιρούνται από μια τέτοια απαίτηση. Οι αρχές της ΕΕ θέλουν να εφαρμόσουν τα ίδια μέτρα σε όλους, ώστε να μπορούν να ελέγχουν την είσοδο και την έξοδο των επιβατών.