Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι ευρωβουλευτές ήταν έτοιμοι να επιτρέψουν τα ταξίδια χωρίς βίζα για τους υπηκόους του Κατάρ και του Κουβέιτ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έως την στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο Qatar Gate.

Το σκάνδαλο διαφθοράς γύρω από το Κατάρ και τέσσερις ευρωβουλευτές -συμπεριλαμβανομένης της Εύας Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- παγώνει το συγκεκριμένο σχέδιο της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές αναμενόταν να ψηφίσουν αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο, να επιτραπεί στους υπηκόους των δύο χωρών να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ΕΕ για 90 ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν βιομετρικό διαβατήριο.

Όλα πάγωσαν όταν ο Βέλγος εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά», στους τέσσερις που φέρονται ως εμπλεκόμενοι, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για εκστρατεία παράνομης επιρροής από το Κατάρ.

Η Roberta Metsola, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσε ότι ο φάκελος θα πάει τώρα στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE).

Ο επικεφαλής βουλευτής του φακέλου Erik Marquardt της Ομάδας των Πρασίνων, αποκάλυψε ότι τον προσέγγισε η Εύα Καϊλή για το θέμα του Κατάρ και σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν υπέρ για τα ταξίδια χωρίς βίζα από το Κατάρ.

Επί του παρόντος, οι υπήκοοι του Κατάρ πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα στα κράτη μέλη, η οποία περιλαμβάνει πληρωμή τελών, ταξιδιωτική ασφάλιση και κράτηση εισιτηρίου, επιπλέον των άλλων απαιτήσεων αίτησης θεώρησης Σένγκεν που υποβάλλονται από τις αντίστοιχες αρχές.