Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την αναθεώρηση του λεγόμενου Κανονισμού για τον «καταμερισμό των προσπαθειών», ο οποίος στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) από τις μετακινήσεις, τα κτίρια και τη γεωργία έως το 2030 από 30% σε 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2025.

Αυτός ο νόμος ρυθμίζει επί του παρόντος περίπου το 60% όλων των εκπομπών της ΕΕ και για πρώτη φορά, μέσω αυτού, όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει τώρα να μειώσουν τις εκπομπές GHG με στόχους που κυμαίνονται μεταξύ δέκα και 50%.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, το Κοινοβούλιο της ΕΕ ανέφερε επίσης ότι οι στόχοι για το 2030 για κάθε κράτος μέλος βασίζονται στη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν κάθε χρόνο ότι δεν υπερβαίνουν την ετήσια κατανομή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως εξηγεί το κοινοβούλιο, ο νόμος που εγκρίθηκε βρίσκει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ανάγκης των χωρών της ΕΕ να είναι ευέλικτες προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους διασφαλίζοντας μια δίκαιη και κοινωνική μετάβαση και την ανάγκη αντιμετώπισης των ελλείψεων ώστε ο συνολικός στόχος μείωσης της Ε.Ε. εκπληρώνεται.

Η αρχή σημείωσε ότι, ως εκ τούτου, υπάρχουν όρια στο πόσες εκπομπές μπορούν να εξοικονομήσουν τα κράτη μέλη από τα προηγούμενα χρόνια, να δανειστούν από τα επόμενα έτη και πόσα μπορούν να ανταλλάξουν κατανομές με άλλες χώρες της ΕΕ.

Επιπλέον, ο Κανονισμός Καταμερισμού Προσπάθειας αποτελεί μέρος του λεγόμενου πακέτου «Fit for 55 in 2030», το οποίο είναι το σχέδιο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα.