Ο κόλπος Maya στην Ταϊλάνδη, μία από τις διάσημες παραλίες του κόσμου, θα κλείσει για τους τουρίστες για τουλάχιστον τρεις μήνες φέτος (από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, στην μέση της χαμηλής περιόδου), σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει τις ζημίες που προκαλούνται στον κοραλλιογενή ύφαλο που τον περιβάλλει.

Ο ειδυλλιακός ορμίσκος θύμα της φήμης του, μετά τη ταινία “The Beach” του Danny Boyle με πρωταγωνιστή τον Leonardo DiCaprio γέμισε τουρίστες και η αμμώδης παραδεισένια παραλία του σε τίποτα δεν θυμίζει την παρθένα…ουτοπία της μεγάλης οθόνης.

Περίπου 5.000 άτομα φθάνουν καθημερινά στον κόλπο Maya και οι φόβοι για ζημιά στους τοπικούς υφάλους ωθησαν τις τοπικές αρχές σε δράση για να ανακάμψουν τα κοράλλια.

Η τακτική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες παραλίες της Ταϊλάνδης αλλά αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο κόλπος Maya θα είναι κλειστός για τους ταξιδιώτες, ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που προτείνουν ως ιδανική λύση είναι το μόνιμο κλείσιμο του, κάτι όμως που φαντάζει αδύνατο λόγω της εξάρτησης από τα τουριστικά έσοδα.

Σύμφωνα με έρευνες, το 72% του κοραλλιογενή υφάλου της Ταϊλάνδης έχει καταστραφεί -από μόλις 30% πριν από μια δεκαετία- από τα μολυσμένα νερά των παραθαλάσσιων ξενοδοχείων, τα πλαστικά απόβλητα και από τις άγκυρες των πλοίων.