Ξενάγηση και μια πρώτη «γνωριμία» με τις σκάλες του Αγίου Νικολάου είχαν τρεις καλλιτέχνες τους οποίους προσκάλεσε ο Δήμος Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο του προγραμματισμού που κάνει, να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι τις εικαστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις σε επιλεγμένες σκάλες – από τις 100 και πλέον που διαθέτει η πόλη – αναδεικνύοντάς τις ως ένα διακριτό στοιχείο του αστικού τοπίου, που μπορεί να αναβαθμιστεί, να αναδειχθεί και να αποτελέσει στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας αυτής της πόλης και παράλληλα «τουριστικό αξιοθέατο». Ορισμένες από τις σκάλες ήδη αποτελούν «ατραξιόν» για τη γραφικότητά τους και πολλοί τουρίστες κάθε καλοκαίρι τις ανεβοκατεβαίνουν και φωτογραφίζονται σ’ αυτές.

Oι επιμελητές του καλλιτεχνικού «πρότζεκτ» Θεόφιλος Τραμπούλης και Ελένη Κούκου και οι καλλιτέχνες Γιώργος Γυπαράκης γλύπτης, Μανόλης Αναστασάκος και Κώστας Ιωαννίδης συναντήθηκαν την Παρασκευή στη λίμνη του Αγίου Νικολάου. Τους συνόδευσε η αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ Ελπινίκη Γιατζάκη.

Οι καλλιτέχνες μαζί με τους επιμελητές που ανέλαβαν με ανάθεση από το Δήμο την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, έκαναν μια βόλτα γύρω από το κέντρο της πόλης είδαν σκάλες, συζήτησαν τις δυνατότητες που υπάρχουν, αντιλήφθηκαν τα ειδικά μορφολογικά χαρακτηριστικά που έχει κάθε μία, την αλληλεπίδραση με τους χρήστες και το δομημένο περιβάλλον που τις σχηματοποιεί. Όπως εξήγησαν η κάθε καλλιτεχνική παρέμβαση μπορεί να επεκταθεί σε πάνω από μία, συσχετιζόμενες σκάλες.