Στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες, στο πλαίσιο της Ψηφιακής Επανάστασης, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το νομικό και ρυθμιστικό περιβάλλον, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί η Νομική Σύμβουλος και Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, κα. Ειρήνη Νικολαΐδη, στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Συμμετέχοντας στο πάνελ «Application of competition rules in Greece and the challenges of the Digital Economy for the Greek market», η κα. Ειρήνη Νικολαΐδη, εκπροσωπώντας τον Όμιλο ΟΤΕ, αναφέρθηκε στις επαναστατικές τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και τις αλλαγές που φέρνουν στην κοινωνία και την οικονομία. «Η ψηφιακοποίηση δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά επιβιωσης τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία. Ανοίγει το δρόμο σε μια πραγματικά νέα εποχή, όπου όλα θα γίνονται ταχύτερα, απλούστερα και φθηνότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ σημείωσε πως υπάρχουν δύο προαπαιτούμενα, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις και η χώρα να μπουν σε τροχιά ψηφιακής ανάπτυξης: «Το πρώτο είναι οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές, πάνω στις οποίες θα “τρέχουν” όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες και το δεύτερο είναι ένα υγιές ψηφιακό οικοσύστημα, που θα επιτρέπει την παροχή πρωτοποριακών ψηφιακών υπηρεσιών, τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων, όσο και από την πλευρά της Πολιτείας».
Ο Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει τα μέγιστα για την εκπλήρωση και των δύο αυτών προϋποθέσεων. Με επενδύσεις που ξεπερνούν τα €2 δισ. τα τελευταία έξι χρόνια και επιπλέον €1,5 δισ. έως το 2020, ο Όμιλος ΟΤΕ γίνεται στην πράξη η «εταιρεία των οπτικών ινών» της χώρας, αφού με αιχμή του δόρατος το Vectoring, αλλά και το έργο Rural Broadband, τοποθετεί σε όλη την Ελλάδα δίκτυα οπτικών ινών. Παράλληλα, με τις προηγμένες υπηρεσίες και τις προηγμένες τεχνολογικές λύσεις ICT, ο Όμιλος ΟΤΕ γίνεται παράγοντας ανάπτυξης τόσο για μεγάλες, όσο και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Για να προχωρήσουν οι επενδύσεις σε υποδομές και να αναπτυχθεί ένα υγιές ψηφιακό οικοσύστημα, το ρυθμιστικό περιβάλλον πρέπει να είναι φιλικό προς τις επενδύσεις, να τις ενθαρρύνει, να είναι σταθερό και ομοιογενές, να αφήνει περιθώριο για την ανάπτυξη υπηρεσιών που βασίζονται σε Data Analytics, προστατεύοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών» σχολίασε χαρακτηριστικά η κα Νικολαΐδη.
Τέλος, η κα Νικολαΐδη αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ομίλου ΟΤΕ και στη στρατηγική προτεραιότητα που δίνει στον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό του με γνώμονα την καλύτερη εμπειρία του πελάτη: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός δεν σημαίνει μόνο να δίνεις τα ίδια προϊόντα και υπηρεσίες με ψηφιακό τρόπο ή να ψηφιοποιείς τις υπάρχουσες διαδικασίες. Ψηφιακός μετασχηματισμός σημαίνει να σχεδιάζεις και να προσφέρεις νέα, ψηφιακά, προϊόντα και υπηρεσίες, να απλοποιείς και αυτοματοποιείς τις διαδικασίες σου και τις συναλλαγές σου με τους συνεργάτες και τους προμηθευτές σου, να δημιουργείς ένα νέο εργασιακό περιβάλλον που θα καλλιεργεί τις ψηφιακές δεξιότητες και θα ενθαρρύνει την δημιουργικότητα και την καινοτομία»
Στο Συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, διακεκριμένοι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προκλήσεις της Ψηφιακής Οικονομίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα θέματα συμμόρφωσης με το ρυθμιστικό πλαίσιο. Παράλληλα, η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ενημέρωσε εκτενώς το κοινό για την πρόσφατη νομολογία και τις τάσεις στην πολιτική και στην εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού.