Του Χάρη Ντιγριντάκη

TUI, Thomas Cook, Grecotel και πλήθος επενδυτών αναδιαμορφώνουν το τουριστικό προϊόν της Ελλάδος

Αναρριχάται τα σκαλοπάτια της ποιότητας ο ελληνικός τουρισμός. Εμβληματικοί Tour Operators, κορυφαίοι ελληνικοί ξενοδοχειακοί όμιλοι, αλλά και μικρότερες μονάδες ανασυνθέτουν το προσφερόμενο ξενοδοχειακό προϊόν αναβαθμίζοντας εκ βάθρων, την εικόνα της ελληνικής υποδομής φιλοξενίας.

Παρά τα προβλήματα υποδομών της πολιτείας και την υψηλή φορολογία, οι ιδιώτες επενδύουν εκατοντάδες εκατ. ευρώ τόσο στην ανέγερση νέων συγκροτημάτων όσο και στην επέκταση και ριζική ανακαίνιση των ξενοδοχείων τους.

Αναμφίβολα η είσοδος Βασιλάκη στον κλάδο της ξενοδοχίας δίνει νέα πνοή στην αγορά, ενώ δεκάδες ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα αναβαθμίζονται προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες έντονου ανταγωνισμού.

Νέο resort θα προσφέρει στην τουριστική αγορά η TUI το 2019 στην Κρήτη. Συγκεκριμένα πρόκειται να ανοίξει το TUI Family Life Elounda Breeze Hotel στην Ελούντα, το οποίο διαθέτοντας 183 ανακαινισμένα δωμάτια θα προσφέρει αυθεντικές ελληνικές εμπειρίες, θα διαθέτει ιδιωτική αμμουδιά, 2 πισίνες και γεύματα a la carte.

Η «άφιξη» των ξενοδοχείων Cook’s Club στην Κρήτη από τον Thomas Cook ακολουθεί την επιτυχία της boutique lifestyle αλυσίδας ξενοδοχείων της εταιρείας, Casa Cook, η οποία, επίσης, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2016, στη Ρόδο, με τη δεύτερη ξενοδοχειακή μονάδα της αλυσίδας να προστίθεται το καλοκαίρι του 2017, στην Κω, και την τρίτη να είναι προγραμματισμένη να ανοίξει προς το τέλος του καλοκαιριού, στα Χανιά.

O τουριστικός οργανισμός Thomas Cook Group, πρόκειται να επενδύσει περίπου 150 εκατ. ευρώ στην ελληνική τουριστική βιομηχανία αυτή την περίοδο.

Την ίδια ώρα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα που υπερβαίνει το ποσό των 42 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε ο Όμιλος Grecotel εντός του 2018, δημιουργώντας 630 νέες θέσεις εργασίας.

Ενδεικτικό της δυναμικής του επενδυτικού πλάνου του Ομίλου, που προχώρησε στη ριζική ανακαίνιση 5 πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε 4 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, ανταποκρινόμενος άμεσα στις σύγχρονες απαιτήσεις του τουρισμού πολυτελείας, είναι η εκ βάθρων αναβάθμιση 780 νέου τύπου δωματίων, ο εκσυγχρονισμός-επέκταση 40 χώρων εστίασης, που τις γεύσεις τους υπογράφουν διακεκριμένοι σεφ και η αναδιαμόρφωση 155 στρεμμάτων υπαίθριων υποδομών.

Ειδικότερα, τo επιχειρηματικό πλάνο του Ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, αφορά :
Κέρκυρα

Την πλήρη αναβάθμιση του προορισμού Kommeno Peninsula μέσω της «αναγέννησης» των Corfu Imperial Grecotel Exclusive Resort και του Daphnila Bay Dassia LUX ME. Υλοποιήθηκαν οι ριζικές ανακαινίσεις 174 δωματίων, σουιτών και βιλών και η αναδιαμόρφωση χώρων έκτασης 30 στρεμμάτων.

Η αναβάθμιση των μονάδων είναι εμπνευσμένη από τις πιο σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις, προσαρμοσμένες στο ιδιαίτερο τοπικό χρώμα.

Επίσης στο συγκρότημα δεσπόζει πλέον το νέο εντυπωσιακό διώροφο spa με εσωτερική πισίνα και υπερσύγχρονο γυμναστήριο.

Η Grecotel στην Κέρκυρα προσφέρει την απόλυτη γαστριμαργική εμπειρία, αφού στα τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα της (συμπεριλαμβανομένου του Eva Palace) στο Κομμένο, διαθέτει 26 συνολικά εστιατόρια και μπαρ που ενώνουν χώρους, γεύσεις και ανθρώπους.

Αχαΐα

Σημείο αναφοράς για την Πελοπόννησο αποτελεί πλέον το Casa Marron. Το νέο 5άστερο του Ομίλου που «γεννήθηκε» μέσα από την επέκταση και ολοκληρωτική ανακαίνιση του πρώην Lakopetra Beach (που αποκτήθηκε από τον όμιλο το 1997), αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής επένδυση στην Αχαΐα. Εν συνόλω ανακαινίσθηκαν εξολοκλήρου 200 δωμάτια, το συγκρότημα εμπλουτίστηκε με 10 εστιατόρια και μπαρ, ενώ πραγματοποιήθηκαν επεμβάσεις διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων σε 67 στρέμματα.

Χαλκιδική

Ο όμιλος προσέδωσε ξεχωριστή πινελιά στον τουριστικό καμβά της Χαλκιδικής μέσω της ριζικής αναβάθμισης του Pella Beach. Με τη σφραγίδα της Grecotel η μονάδα προχώρησε φέτος στην ανακαίνιση και εμπλουτισμό 168 δωματίων και 14 bungalows, ενισχύοντας το προσφερόμενο προϊόν της.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται: η αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, η κατασκευή 2 επιπλέον πισινών, η δημιουργία ισχυρής γευστικής πρότασης με νέο κεντρικό εστιατόριο, νέο Lounge Bar που προσφέρει απολαυστικά κοκτέιλ, καθώς και Beach Τaverna και Beach-Pool Bar.

Ρόδος

Η εκ βάθρων ανακαίνιση του Rhodos Royal στην Καλλιθέα της Ρόδου δημιουργεί νέα δεδομένα για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Η ολοκλήρωση της αναβάθμισης αφορά τα 320 δωμάτια-σουίτες, καθώς και τα bungalows. To νέο Grecotel Rhodos Royal αποτελεί το απόλυτο δυναμικό resort, έμπλεο υδάτινων επιφανειών, με πισίνες συνολικού εμβαδού 2.000 τ.μ..

Παράλληλα πρόκειται για έναν παράδεισο γεύσεων με 8 νέα εστιατόρια και μπαρ, όπου διενεργήθηκε και συνολική επέμβαση αναδιαμόρφωσης εξωτερικών χώρων επιφανείας 40.000 τ.μ.
Ιεράπετρα και Μύκονος

Εν τω μεταξύ οι αρμόδιες αρχές χορήγησαν εγκρίσεις για επεκτάσεις ξενοδοχείων στην Ιεράπετρα και στην Μύκονο.

Ειδικότερα η Περιφέρεια Κρήτης ενέκρινε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στην εκτίμηση και διερεύνηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της υφιστάμενης δραστηριότητας καθώς και προτεινόμενης μελέτης κατ’ επέκταση νέων κτιρίων με κολυμβητικές δεξαμενές του Ξενοδοχείου 4 αστέρων με την επωνυμία “KAKKOS BEACH”, δυναμικότητας 130 κλινών, ιδιοκτησίας EVER BLUE Α.Ε., που βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή στη θέση «Κουτσουνάρι» του Δήμου Ιεράπετρας.

O Δήμος Αγίου Νικολάου γνωμοδότησε θετικά για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου για την επέκταση της υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας με την επωνυμία «ELOUNDA PALM» ιδιοκτησίας TEKE A.E. στη θέση Κατεβατή Ελούντας Η συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρεται στην επέκταση του υφιστάμενου ξενοδοχείου κλασσικού τύπου 3 αστέρων, από 124 κλίνες σε 152 κλίνες (συνολικά μετά την επέκταση Ακόμη η Διεύθυνση υπηρεσίας δόμησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης χορήγησε άδεια δόμησης για προσθήκη υπάρχοντος ξενοδοχείου 4 αστέρων κατ’ επέκταση ιδιοκτησίας των Κουσαθανά Θανάση και Κουσαθανά Σταυρούλα στην περιοχή Πλατύς Γιαλός της Μυκόνου.

Επίσης άνοιξε το πολυτελές παραθαλάσσιο ξενοδοχείο SeaScape Luxury Residences στην Αγία Πελαγία, ιδιοκτησίας της Οικογένειας Μαρκάκη. Ακολούθως η Luxury Collection®, μέλος της Marriott International, γνωστοποίησε το άνοιγμα του πρώτου ξενοδοχείου του brand στην Κέρκυρα.

Πρόκειται για το Domes Miramare, a Luxury Collection Resort, Corfu. Το θέρετρο, που απευθύνεται μόνο σε ενήλικες (adults-only), διαθέτει 113 δωμάτια, σουίτες και βίλες.
Τέλος σε επενδύσεις αναβάθμισης των υποδομών και υπηρεσιών τους προχωρούν τα ξενοδοχεία του ομίλου The Luxury Hotels της Οικογένειας Δεδέογλου.

Πρόκειται για τη μονάδα που φιλοξενεί το μεγαλύτερο συνεδριακό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, Grand Hotel Palace, ενώ διαθέτει και το Mediterranean Palace στα Λαδάδικα.