Παρά την ανάκαμψη στον τουρισμό μετά ην άρση των περιορισμών της πανδημίας, εξακολουθούν να απογειώνονται από αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε μήνα εκατοντάδες λεγόμενες “πτήσεις-φάντασμα” .

Μια πτήση-φάντασμα είναι μια πτήση που πετάει άδεια ή κάτω από το 10% της χωρητικότητας.

Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021, υπήρχαν 500 πτήσεις-φαντάσματα τον μήνα, σύμφωνα με αίτημα για την ελευθερία της πληροφόρησης που εξασφάλισε ο Guardian.

Σχεδόν 15.000 πτήσεις-φαντάσματα έχουν πετάξει από το Ηνωμένο Βασίλειο από την έναρξη της πανδημίας.Κανονικά οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να χρησιμοποιούν το 80%:των χρονοθυρίδων που τους έχουν διατεθεί, αν και αυτό είχε μειωθεί λόγω της πανδημίας.

Μια αναφορά υποβλήθηκε στο Βρετανικό κοινοβούλιο νωρίτερα φέτος, με την οποία ζητήθηκε να σταματήσουν οι πτήσεις-φάντασμα.

“Εάν οι άνθρωποι επιλέξουν να πετάξουν λιγότερο για περιβαλλοντικούς λόγους – όπως κάνουμε την εκστρατεία μας – θα περιμέναμε ότι η αγορά θα το αντανακλούσε αυτό”, δήλωσε νωρίτερα φέτος η Άννα Χιουζ, διευθύντρια της Flight Free UK.

“Αν τα αεροπλάνα συνεχίζουν να πετούν άδεια επειδή ανησυχούν για τους κανόνες “use it or lose it”, αυτό δεν επιτρέπει στην αγορά να προσαρμοστεί στη μεταβαλλόμενη ζήτηση” συμπληρώνει.