Τα Ηνωμένα Έθνη δημοσίευσαν πρόσφατα την ετήσια έκθεσή της για την ανθρώπινη ανάπτυξη και τις χώρες ή πόλεις με την ποιότητα ζωής σε εκπαίδευση, ισότητα των φύλων, οικονομικό πλούτο και προσδόκιμο ζωής.
Ο ΟΗΕ εξέτασε περίπου 200 χώρες σε αυτές τις κατηγορίες και ιδού μερικά από τα αποτελέσματα:
- Χονγκ Κονγκ: Οι κάτοικοι αυτής της κινεζικής επικράτειας έχουν υψηλό μέσο προσδόκιμο ζωής στα 84 έτη.
- Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στο υψηλότερο επίπεδο με οικονομικό πλούτο. Οι Αμερικανοί κερδίζουν κατά μέσο όρο 53.245 δολάρια ετησίως.
- Καναδάς: Ο Καναδάς κατατάσσεται στην κορυφή όσον αφορά στο μορφωτικό επίεπδο των κατοίκων του. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους αποφοίτησαν από το κολέγιο.
- Ισλανδία: Οι άνθρωποι στην Ισλανδία έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής, ζώντας κατά μέσο όρο 82,7 χρόνια.
- Ιρλανδία: Χαμηλά ποσσοτά εγκληματικότητας. Το ποσοστό ανθρωποκτονιών ανέρχεται μόνο σε 1,1 ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.
- Κάτω Χώρες: Η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανισότητας εισοδήματος στον κόσμο (12,4%) το οποίο από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μειώνεται συνεχώς.
- Σιγκαπούρη: Ζούνε αρκετά χρόνια με το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι πάνω από 83 χρόνια στη Σιγκαπούρη.
- Δανία: Η μισθολογική ισότητα των δύο φύλων στην πράξη με μισθών μεταξύ ανδρών-γυναικών να ανέρχεται στο 7,8% όταν για παράδειγμα στις ΗΠΑ το χάσμα κυμαίνεται στο 17,9%.
- Γερμανία: Από τον Οκτώβριο του 2014, όλα τα πανεπιστήμια είναι ελεύθερα για κατοίκους και για διεθνείς φοιτητές στη Γερμανία, όπου πάνω από το 96% του πληθυσμού έχει τουλάχιστον κάποια δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
- Ελβετία: Η χώρα με υψηλό επίπεδο στπν τομέα της υγείας. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι ζουν σε ηλικία 83 ετών, έχουν σχετικά χαμηλό κίνδυνο για ασθένειες όπως η ελονοσία, ο ιός HIV και η φυματίωση.
- Νορβηγία: Για 13η συνεχή χρονιά, η Νορβηγία κατέλαβε την υψηλότερη θέση στο βιοτικό επίπεδο, το προσδόκιμο ζωής και την εκπαίδευση. Χάρη στο ισχυρό, κρατικά χρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι 82 έτη.
Αξιοσημείωτο της έκθεσης, η επισήμανση ότι υπάρχουν” πολλές παγίδες που λειτουργούν κατά της ανθρώπινης προόδου, όπως διακρίσεις, μισαλλοδοξία και κοινωνικές προδιαγραφές που απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες όπως οι γυναίκες και οι φυλετικές μειονότητες που αντιμετωπίζονται με προκατάληψη σε ορισμένους τομείς, όπως η απασχόληση, η εκπαίδευση και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.”