H επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, μετα τη χθεσινή συνεδρίαση για την  κλιματική αλλαγή, αναφέρει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να τεθεί εκτός ελέγχου και ότι ο “άνθρωπος” είναι αναμφισβήτητα” υπεύθυνος”.

Ήδη, τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα είναι αρκετά υψηλά ώστε να εγγυώνται διαταραχές του κλίματος για δεκαετίες, αν όχι αιώνες, προειδοποίησε η έκθεση των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Με άλλα λόγια, τα θανατηφόρα κύματα καύσωνα, οι γιγαντιαίοι τυφώνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που ήδη συμβαίνουν θα γίνουν ακόμη πιο σοβαρά.

Μόνο τη  περασμένη Δευτέρα κάηκαν 500.000 στρέμματα δάσους στην Καλιφόρνια, ενώ στη Βενετία οι τουρίστες περπατούσαν μέσα σε νερό μέχρι τον αστράγαλο στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε την έκθεση ως “κόκκινο κώδικα για την ανθρωπότητα”

“Οι καμπάνες συναγερμού είναι εκκωφαντικές”, ανέφερε σε δήλωσή του. “Αυτή η έκθεση πρέπει να σημάνει την καμπάνα του θανάτου για τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα, πριν καταστρέψουν τον πλανήτη μας”.

Σε συνέντευξή της στο Reuters, η ακτιβίστρια Greta Thunberg κάλεσε το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης να ασκήσουν “μαζική” πίεση στις κυβερνήσεις για να δράσουν.

Σε τρεις μήνες, η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη της Σκωτίας, θα προσπαθήσει να αποσπάσει πολύ πιο φιλόδοξη δράση για το κλίμα από τα έθνη του κόσμου, και τα χρήματα που θα την συνοδεύουν.

Βασιζόμενη σε περισσότερες από 14.000 επιστημονικές μελέτες, η έκθεση της IPCC δίνει την πιο ολοκληρωμένη και λεπτομερή εικόνα του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τον φυσικό κόσμο – και τι μπορεί να μας περιμένει ακόμη.

Αν δεν αναληφθεί άμεση, ταχεία και ευρείας κλίμακας δράση για τη μείωση των εκπομπών, αναφέρει η έκθεση, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι πιθανό να φθάσει ή να υπερβεί το όριο αύξησης της θερμοκρασίας του 1,5 βαθμού Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) εντός 20 ετών.

Οι δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια για να αρχίσει η μείωση του επιπέδου των αερίων του θερμοκηπίου -κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την καύση ορυκτών καυσίμων- που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα.