
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Οι ισχύοντες κανόνες για την οικονομική προστασία των καταναλωτών σε οργανωμένες διακοπές οδηγούν σε διπλή ή τριπλή προστασία πληρωμών, ενώ οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, οι tour operators και οι τράπεζες παραμένουν εκτεθειμένοι σε οικονομικούς κινδύνους.
Αυτό οδηγεί τους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να αυξάνουν το κόστος διαχείρισης των πληρωμών και “επιβαρύνει τον κλάδο και τη βιωσιμότητα του”, σύμφωνα με τον Sami Doyle, διευθυντή της Trust My Group και διευθύνοντα σύμβουλο της ασφαλιστικής εταιρείας TMU Management.
Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής για τις ταξιδιωτικές πληρωμές στις Βρυξέλλες που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων και Tour Operator (ECTAA) υποστήριξε πώς “υπάρχουν προκλήσεις γύρω από τον κίνδυνο στον τομέα που παραβλέπονται”.
Σημείωσε ότι οι όροι πληρωμής μεταξύ των διαμεσολαβητών και των προμηθευτών δεν υπόκεινται σε ρύθμιση και ότι “ένας ταξιδιωτικός πράκτορας πρέπει να εξετάσει την οικονομική προστασία του πελάτη και τον κίνδυνο με τον προμηθευτή”.
Οπως υπογράμμισε “τα ταξίδια είναι μοναδικά. Η οικονομική έκθεση μπορεί να φτάσει τους 18 μήνες και η επιβάρυνση από τον κίνδυνο είναι παντού. Αυτό καθιστά τη διαδικασία πληρωμών δαπανηρή και δυσκίνητη”.
Παράλληλα, ο Sami Doyle σημείωσε τις αποτυχίες των Monarch, Flybe, Air Berlin και Thomas Cook την περίοδο 2017-20 και προειδοποίησε ότι “η αγορά είναι μια αγορά που κάνει έκρηξη και πτώση. Τα ταξίδια ανθούν τώρα, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη έκρηξη”.
Περιέγραψε τις πιέσεις στις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις ως “πολλαπλές”, επισημαίνοντας ότι η προστασία των χρημάτων δύο ή τρεις φορές προσθέτει περιττό κόστος”.
Προειδοποίησε επίσης ότι η αυξανόμενη χρήση “εικονικών” καρτών στο διαδίκτυο προσθέτει περαιτέρω κινδύνους και δημιουργεί “κυλιόμενο πιστωτικό διακανονισμό που κοστίζει ακριβά”.
Επέκρινε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό των προκαταβολών στις οργανωμένες διακοπές, λέγοντας ότι “γνωρίζουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει” και προειδοποίησε ότι η δημιουργία ενός ρυθμιστικού καθεστώτος στην ΕΕ με περιορισμένες προκαταβολές και ενός άλλου στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς αυτές “θα δημιουργήσει ένα εμπορικό ρήγμα, όπου η μία αγορά θα έχει όφελος έναντι της άλλης”.
Ο Sami Doyle πρότεινε την εξάλειψη της επικάλυψης μέσω της χρήσης της τεχνολογίας “ώστε να γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα χρήματα και ο κίνδυνος”.
Σημείωσε ότι οι προτάσεις της CAA για τη μεταρρύθμιση της Atol Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνουν “μεγαλύτερη ορατότητα για το πού βρίσκονται τα χρήματα” μέσω του διαχωρισμού των πληρωμών των πελατών, αλλά πρέπει να εξετάσουμε την κάλυψη σε ολόκληρη την αλυσίδα.
Να συγκεντρώσουμε τα πάντα σε ένα σύστημα και να έχουμε σαφήνεια σχετικά με το ποιος κατέχει την έκθεση”.