Της Κατερίνας Καρσιώτη

Γκάζι τιμών και αυξήσεων σημειώνεται ξανά στο τομέα των αγροδιατροφικών προιόντων. Σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαική Επιτροπή, κατά 11% αυξήθηκε σε μηνιαία βάση και κατά 32% σε σύγριση με έναν χρόνο πριν η συνολική αξία του εμπορίου προιόντων αγροδιατροφής.

Σαφώς και η αύξηση αυτή οφείλεται στην συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών όλων των πρώτων υλών.

Που κινήθηκαν οι εξαγωγές

Στα 19,4 δισ. ευρώ ανήλθαν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εξαγωγές. Ουσιαστικά πρόκειται για άυξηση 8% σε μηνιαία βάση και 21% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021, με υψηλότερους όγκους σίτου και αραβοσίτου, αλλά και μείωση όγκων των άλλων σιτηρών.

Αναφορικά με την αξία των εισαγωγών, ανήλθε σε 15,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 15% σε σύγκριση με τον Απρίλιο και κατά 48% σε σύγκριση με τον περσινό Μάιο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έντονη αύξηση του όγκου των εισαγωγών αραβοσίτου και στις υψηλότερες τιμές του καφέ και των καρπών με κέλυφος.

Περισσότερες πληροφορίες με λεπτομερείς πίνακες και μια ειδική επισκόπηση του εμπορικού ισοζυγίου των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ από το 2000 έως σήμερα είναι διαθέσιμες στην τελευταία μηνιαία έκθεση της Επιτροπής για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων.