Η βραχυπρόθεσμη διαμονή στις 20 μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας πλησιάζει γρήγορα τον αριθμό των δωματίων στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, ωθώντας τους ξενοδόχους να ζητήσουν καλύτερες ρυθμίσεις.

Η ισπανική ένωση τουριστικής βιομηχανίας Exceltur δήλωσε ότι περίπου 300.000 σπίτια προσφέρονται για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση στις 20 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με περίπου 389.779 δωμάτια που διαχειρίζονται ξενοδοχεία.

Η Exceltur, η οποία συγκεντρώνει μεγάλες ισπανικές αλυσίδες ξενοδοχείων, ταξιδιωτικούς πράκτορες, τουριστικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες, ασκεί πιέσεις για έναν νέο νόμο που θα ρυθμίζει τις πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, όπως η Airbnb, περιγράφοντας την κατάσταση ως “εκτός ελέγχου”.

Η Airbnb είπε αυτόν τον μήνα ότι είχε καταγράψει μια «δυσανάλογη» αύξηση 31% στις καταχωρήσεις μεμονωμένων δωματίων στην πλατφόρμα της το τρίτο τρίμηνο, αποδίδοντάς την σε περισσότερους ιδιοκτήτες σπιτιού που αναζητούν επιπλέον εισόδημα εν μέσω κρίσης κόστους διαβίωσης.

Η ενοικίαση σε τουρίστες είναι διπλάσια κερδοφόρα από την προσφορά μακροχρόνιων μισθώσεων στους κατοίκους, έδειξε η μελέτη Exceltur. Στην Ισπανία, οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις είναι επίσης φθηνότερες, κατά μέσο όρο, από τα ξενοδοχεία.

Σε τουλάχιστον έξι μεγάλες πόλεις, ο αριθμός των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στα κέντρα των πόλεων, που προσφέρονται ως εναλλακτική λύση στα ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 34,5% τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη μελέτη που ανατέθηκε από την Exceltur.

Τουλάχιστον έξι στα 10 σπίτια στο κέντρο της Σεβίλλης είναι διαθέσιμα στους τουρίστες μέσω πλατφορμών βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, ανέφερε η έρευνα.

Στην καρδιά της Μαδρίτης περίπου το ένα τρίτο των σπιτιών κοντά στην ιστορική Puerta del Sol ενοικιάζονται για σύντομη διαμονή.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των διαθέσιμων δωματίων ξενοδοχείων σε μέρη όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Μάλαγα ή η Σεβίλλη έχει αυξηθεί με ρυθμό μόλις 2% ετησίως από το 2010, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει νομοσχέδιο που θα κάνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης να παρέχουν δεδομένα όπως ο αριθμός των πελατών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους και πόσες νύχτες μένουν στις εθνικές αρχές, ανέφεραν στο Reuters άτομα που γνωρίζουν το θέμα.