Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Λίβερπουλ έχασε το πολυπόθητο καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μετά από ψηφοφορία από τον πολιτιστικό οργανισμό του ΟΗΕ.

Στην πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου δόθηκε ο τίτλος το 2004. Αλλά μετά από μια σειρά εξελίξεων στην περιοχή, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς αποφάσισε να αφαιρέσει την διάκριση από την πατρίδα των Beatles.

Η περιοχή είναι επίσημα γνωστή ως Liverpool Maritime Mercantile City. Και αποτελείται από έξι ξεχωριστές τοποθεσίες.
Οι παγκοσμίου φήμης αποβάθρες περιλαμβάνονταν στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Οπως και το διατηρητέο ​​κτίριο Grade I καθώς και τμήματα του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Γιατί βρέθηκε εκτός της λίστας το Λίβερπουλ

Η πόλη κινδύνευε με υποβιβασμό από το 2012. Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς αναφέρει ένα αναπτυξιακό έργο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, γνωστό ως Liverpool Waters, ως έναν από τους κύριους λόγους πίσω από την απόφαση της UNESCO.

Για να αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ένα μέρος πρέπει να είναι «Εξαιρετικής Καθολικής Αξίας» (OUV).
Που σημαίνει «πολιτιστική ή / και φυσική σημασία είναι τόσο εξαιρετική που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα. Και είναι κοινής σημασίας για σημερινές και μελλοντικές γενιές όλης της ανθρωπότητας», σύμφωνα με την UNESCO.

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς υποστηρίζει ότι το έργο Liverpool Waters, μαζί με σχέδια για το νέο γήπεδο του Everton Football Club, θα «επιδεινώσει» το OUV της περιοχής «μέσω μιας διαδικασίας που φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη».

Αυτή ήταν μια συνεχής πηγή διαμάχης τα τελευταία χρόνια, μεταξύ του Δημοτικού Συμβουλίου του Λίβερπουλ και της UNESCO για πολλά χρόνια.

Η UNESCO πρόσθεσε ότι το Λίβερπουλ μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση για το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο μέλλον. Αλλά καμία περιοχή από αυτές που έχασαν τη θέση τους στη λίστα δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει.