Μετά από πολλά υποσχόμενα στοιχεία για τον τουρισμό, το φετινό καλοκαίρι αποδεικνύεται απογοητευτικό για την Ιταλία.

Ειδικότερα, παρά τις υψηλές προσδοκίες για το 2023 στο τέλος του καλοκαιριού επικράτησε η απογοήτευση.

Πτώση αντί για ανάπτυξη σε πολλά μέρη

Στην τελευταία έκθεσή της, η Ένωση Ιταλών Ξενοδόχων (Federalberghi) προβλέπει μείωση του αριθμού των τουριστών κατά περίπου 3% για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν επίσης κατώτεροι των προσδοκιών.

Παρά τη συνεχή άφιξη ξένων επισκεπτών, ο εσωτερικός τουρισμός στην Ιταλία έχει υποφέρει. Πλούσιοι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και την Κίνα εξακολουθούν να επισκέπτονται πολυτελή θέρετρα στην Ιταλία.

Ωστόσο, περίπου το 41% των Ιταλών επιλέγουν να μην πάνε διακοπές φέτος, ακόμη και εντός της χώρας τους. Αυτό οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς λόγους, όπως εξήγησε ο Bernabò Bocca, πρόεδρος της Federalberghi. Τα στοιχεία για τον Αύγουστο, που είναι συνήθως ο κύριος μήνας διακοπών για τους ντόπιους, ήταν εκπληκτικά χαμηλά για τον εσωτερικό τουρισμό.

Πολλές περιοχές στην Ιταλία, ειδικά εκείνες που είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί για τους Ιταλούς, όπως οι ακτές της Λιγουρίας και της Τοσκάνης, το Ρίμινι, το Αμπρούτσο, ακόμη και η Απουλία, έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την τρέχουσα κατάσταση. Ο αριθμός των ταξιδιωτών που επισκέπτονται αυτές τις περιοχές έχει μειωθεί σημαντικά.

Ζητήματα κόστους παραλίας

Οι τοπικοί διαχειριστές των παραλιών είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τις υψηλές τιμές στις ιταλικές παραλίες. Πολλοί δεν επιτρέπεται πλέον να φέρνουν τρόφιμα, αναγκάζοντας τους επισκέπτες να αγοράζουν τρόφιμα σε “φουσκωμένες” τιμές στην παραλία.

Η μη κερδοσκοπική ένωση καταναλωτών Codacons ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινηθεί νομικά κατά της απαγόρευσης μεταφοράς τροφίμων στις παραλίες. Η τουριστική βιομηχανία ενδιαφέρεται περισσότερο να επωφεληθεί από έναν τουρίστα παρά να εξυπηρετήσει πολλούς επισκέπτες. Ο πληθωρισμός της Ιταλίας είναι λίγο πάνω από το 6%, ωστόσο οι τιμές του τουρισμού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη σε πολλούς ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Οι διακοπές στην Ιταλία έγιναν πιο σύντομες

Σύμφωνα με την ανάλυση του Federalberghi, η εγχώρια τουριστική βιομηχανία στην Ιταλία αντιμετωπίζει άλλη μια πρόκληση το 2023. Οι Ιταλοί τουρίστες που εξακολουθούν να μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις διακοπές τους στη χώρα τους δεν μένουν πλέον την ίδια ώρα όπως πριν. Η αύξηση των τιμών ανάγκασε πολλούς παραθεριστές να μειώσουν τη διάρκεια των ταξιδιών τους και να περιορίσουν τα έξοδα όπως διαμονή, φαγητό και διασκέδαση. Οι περισσότεροι Ιταλοί παραθεριστές προτιμούν τώρα να μείνουν μόνο για τέσσερις έως επτά νύχτες.