160 χιλιόμετρα μόλις από την Αθήνα δεσπόζει μία ιστορική κωμόπολη που τα τελευταία 11 χρόνια έχει μπει και στον μουσικό χάρτη της χώρας με μοναδική επιτυχία.

Ο λόγος, φυσικά, για την Ελάτεια Φθιώτιδας. Εκεί όπου κάθε καλοκαίρι χτυπά δυνατά η καρδιά μικρών και μεγάλων φίλων της μουσικής από κάθε γωνιά της χώρας μας.

Άνθρωποι ταξιδεύουν από τη Δράμα, από την Κρήτη, από το εξωτερικό και τις τριγύρω περιοχές για να νοιώσουν για 4 ημέρες τη μαγεία που προσφέρει το Φεστιβάλ Ελάτειας. Και όχι άδικα… Καθώς όπως θα καταλάβετε και εσείς, κατασκηνωτές , διοργανωτές αλλά και καλλιτέχνες ζουν μία μαγική εμπειρία.

«Λίγο όνειρο ακόμα» – Ημέρα 1η

Από το πρωί της Πέμπτης (1/8) ξεκίνησαν να συρρέουν στον χώρο, όπου είχε στηθεί για να φιλοξενηθούν οι κατασκηνωτές, εκατοντάδες λάτρεις της φύσης.

Βρισκόμενος στην Ελάτεια ένοιωθες μέλος μίας προγραμματισμένης αντάμωσης. Άνθρωποι με τα ζώα τους και τα μικρά τους παιδιά, ανέβαιναν προς το βουνό και την τοποθεσία Αλωνάκι-Πλατάνια. Η θερμοκρασία στα ύψη όπως και η προσμονή για την πρώτη ημέρα των συναυλιών.

Το καλωσόρισμα στο μουσικό κοινό έκαναν οι Hummings, ένα συγκρότημα που «ταξίδεψε» τους παρευρισκόμενους. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς άλλωστε αφού το «ψυχεδελικό λαϊκό» συγκρότημα, με επιρροή από παραδοσιακές μουσικές όλων των χωρών, δημιουργεί πρωτότυπες συνθέσεις, εκμηδενίζει το χάσμα μεταξύ των εποχών και με τις διασκευές του παρασύρει τον ακροατή σε ένα ταξίδι στο χρόνο…

Ο μοναδικός Κωνσταντής Πιστιόλης πήρε τη σκυτάλη ανεβαίνοντας στη σκηνή με το κλαρίνο του και κυριολεκτικά αποθεώθηκε.

Ο 34χρονος Ηπειρώτης τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει κάτι μαγικό. Έχει κατορθώσει να συνδέσει την παράδοση με το σήμερα με έναν δικό του μοναδικό τρόπο. Για τη σκηνική του παρουσία τι να πει κανείς; Καταφέρνει να παίζει όλα τα πνευστά όργανα σαν να τον διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα καθώς βρίσκεται σε διαρκή κίνηση.

«Φωτιά» στη σκηνή του Φεστιβάλ έβαλαν λίγη ώρα αργότερα οι Social Waste. Με τους hip-hop/low bap ρυθμούς του το συγκρότημα κατάφερε να σηκώσει στον αέρα περίπου 2.500 χιλιάδες άτομα. Το εκστασιασμένο κοινό δεν σταμάτησε να τραγουδά και να χορεύει.

Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, μετά την ανακοίνωση του Γιάννη Αγγελάκα ότι αποσύρεται από τις προγραμματισμένες του συναυλίες μέχρι νεωτέρας, έκλεισαν εκτάκτως οι Villagers of ioannina city.

Η μοναδική σύμπραξη του ηπειρώτικου παραδοσιακού ρυθμού με αυτού της ροκ προκάλεσαν έκρηξη στο κοινό. Νέοι κάθε ηλικίας τραγουδούσαν παραδοσιακά τραγούδια, που ελάχιστοι θα στοιχημάτιζαν ότι θα τα γνώριζαν. Και αυτό συνέβη γιατί το συγκρότημα από τα Ιωάννινα, με τα μοναδικά του όργανα επί σκηνής, κατάφερε να παντρέψει τόσο αρμονικά τα δύο μουσικά είδη.

«Λίγο όνειρο ακόμα» – Ημέρα 2η

Το μουσικό ζέσταμα της Πέμπτης ήταν παρελθόν πια και το κοινό της Ελάτειας ανυπομονούσε να δει στη σκηνή τους Locomοndo, Αλκίνοο Ιωαννίδη και Ματούλα Ζαμάνη.

Το πρόγραμμα της ημέρας άνοιξαν, ένα συγκρότημα-χείμαρρος, οι μοναδικοί Locomondo. Αφού ρώτησαν πολλάκις το κοινό της Ελάτειας αν… κρυώνει, ορμώμενοι από τη γνωστή τους επιτυχία, φρόντισαν να το ζεστάνουν στον υπέρτατο βαθμό με την ανεξάντλητη ενέργειά τους, τα μοναδικά τους κομμάτια και τον ανεπανάληπτο συνδυασμό της ρέγκε, σκα και λάτιν μουσικής.

Λίγο αργότερα ο τρελός ρυθμός των locomondo έδωσε τη θέση του στην μοναδικά ταξιδιάρικη φωνή του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Για πρώτη φορά ο σπουδαίος τραγουδοποιός παρευρέθηκε στο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας. Ο ίδιος αφού εξήρε την εθελοντική δράση των παιδιών του Συλλόγου Νεολαίας Ελάτειας καθώς και το μοναδικής επιτυχίας εγχείρημα που εκείνοι δημιούργησαν, παρουσίασε τους μουσικούς του, έπιασε το μικρόφωνο και ξεκίνησε το μουσικό ταξίδι. Όπως είπε «μέσα σε μια σκοτεινιά κάποιοι άνθρωποι σε μερικές περιοχές στήνουν μία γιορτή».

Την βραδιά έκλεισε η Ματούλα Ζαμάνη. Αν περπατούσες στα σοκάκια της Ελάτειας και της Τιθορέας την Παρασκευή (2/8) θα καταλάβαινες ότι 5 χιλιάδες και πλέον κόσμου περίμενε εναγωνίως να δει να ανεβαίνει στη σκηνή η εκπληκτική τραγουδίστρια-συνθέτρια.

Η αγαπημένη Ματούλα της περιοχής πήρε την κιθάρα της και με τη μοναδική της ερμηνεία έγινε ένα με το κοινό τραγουδώντας μέχρι τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

«Λίγο όνειρο ακόμα» – Ημέρα 3η

Το Σάββατο (3/8) ήξεραν όλοι ότι θα γινόταν το απόλυτο πανδαιμόνιο. Τόσο ο ολοένα αυξανόμενος ρυθμός προσέλευσης το κατασκηνωτών όσο και η εμφάνιση του Γιάννη Χαρούλη επί σκήνης προμήνυαν μία βραδιά που θα έφτανε μέχρι τα… ξημερώματα.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.

Το ρολόι δείχνει λίγο μετά τις 19:30 και την εμφάνισή του κάνει ο Πάνος Βλάχος. Ηθοποιός και τραγουδοποιός. Μάλιστα κατάφερε να κάνει ένα απίστευτο «πάντρεμα» ανάμεσα στις δύο τέχνες. Η επαφή με τον κόσμο και ο διάλογος που άνοιξε με το συγκεντρωμένο πλήθος έδωσαν δυναμικό boost. Η άκρως επιτυχημένη επιλογή των τραγουδιών του δημιούργησε ένα ανεπανάληπτο πάρτι δίνοντας υποσχέσεις για μία μοναδική βραδιά.

Τον Πάνο Βλάχο ακολούθησαν η αξεπέραστη Μελίνα Κανά και ο τραγουδοποιός, που προκάλεσε ντόρο στις συναυλίες του Θανάση Παπακωνσταντίνου, Αλέξανδρος Κτιστάκης.

Οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές γέμισαν με τη μουσική τους όλο το μήκος του βουνού και η Μελίνα Κανά δήλωσε πως «το βουνό έχει γίνει καράβι με τόσο μουσική και μας ταξιδεύει».

Η μεγάλη ώρα είχε φτάσει. Ο Γιάννης Χαρούλης φτάνει στα παρασκήνια του συναυλιακού χώρου. Διοργανωτές και δημοσιογράφοι θέλουν να του πουν ένα «γεια», να τον καλωσορίσουν στην βραδιά του. Εκείνος χαμογελαστός θυμάται στιγμές που έχει ζήσει στην Ελάτεια τα προηγούμενα χρόνια και φεύγοντας για να πάρει το δρόμο στη σκηνή λέει το μότο του «πάμε παρέα».

Αυτό που έγινε την ώρα που ξεπρόβαλε χαμογελαστός ο «Γιαννιός» στη σκηνή του Φεστιβάλ με το αγαπημένο του λαούτο δεν είχε προηγούμενο. Μικροί, μεγάλοι έγιναν μία παρέα, αγκαλιάστηκαν και τραγούδησαν δίχως ανάσα τα τραγούδια του σπουδαίου Κρητικού τραγουδοποιού. 8.000 και πλέον θεατές δεν πτοήθηκαν ούτε όταν έσπασε μία χορδή από το λαούτο του Χαρούλη και χρειάστηκε να διακοπεί για δευτερόλεπτα η συναυλία. Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς, τόσο ο τραγουδιστής, με το αστείρευτο χιούμορ του, όσο και ο κόσμος έδειχναν να το διασκεδάζουν. Η βραδιά περνούσε, ο Γιάννης Χαρούλης παρουσιάζει τους μουσικούς του και ετοιμάζεται να πει το τελευταίο του τραγούδι. Αποχαιρετά την παρέα και κατεβαίνει στη σκηνή. Το ρολόι έδειχνε 1 και μισή περίπου. Κανείς δεν πίστεψε ότι η βραδιά τελείωσε. Και αυτό επειδή ο Γιάννης Χαρούλης έχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο με την Ελάτεια. Δεν είναι κρυφό άλλωστε ότι εκεί έδωσε μία από τις πρώτες του συναυλίες το μακρινό 2003 ενώ έχει δημιουργήσει πολύ στενές σχέσεις με τους ντόπιους, αποκτώντας αδερφικές φιλίες. Δεν ήταν τυχαίο και η προσφώνησή του με τη φράση «γεια σας χωριανοί».

Λεπτά αργότερα ο Χαρούλης εμφανίζεται επί σκηνής, χωρίς τη συνοδεία των μουσικών του. Και η βραδιά μόλις ξεκινά. Ακόμα και όταν εκείνος έλεγε «αν μου βάλετε λίγο ακόμα από αυτό (δείχνοντας το ποτήρι) θα πω άλλο ένα», όλοι ήξεραν ότι δεν θα ήταν το τελευταίο τραγούδι που θα έλεγε. Όσο για τα τραγούδια που έκαναν το κοινό να ανατριχιάσει; Είναι πολλές οι επιτυχίες του τραγουδοποιού για να τις απαριθμήσουμε. Με τη «Βασιλική», λίγο μετά τις 3:30, διά στόματος Γιάννη Χαρούλη, σφραγίζεται το τέλος της βραδιάς.

«Λίγο όνειρο ακόμα» – Ημέρα 4η

Ημέρα 4η και τελευταία του Φεστιβάλ. Θέμα συζήτησης στη πηγαδάκια κατασκηνωτών, επισκεπτών αλλά και ντόπιων η αρτιότητα της διοργάνωσης, που βασίζεται μόνο στην εθελοντική δράση των κατοίκων χωρίς να «κρύβεται» κάποια εταιρεία πίσω από αυτό το επιτυχημένο εγχείρημα.

Πολλοί ήταν εκείνοι που στεναχωριόντουσαν που το 11ο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας σε λίγες ώρες θα αποτελούσε παρελθόν. Στις ερωτήσεις δημοσιογράφων και διοργανωτών «πως σας φάνηκε το Φεστιβάλ μας» η απάντηση ήταν μία και ηχηρή «κλείστε μας εισιτήρια για του χρόνου, δεν το χάνουμε».

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής ξέσπασε πολύ δυνατή μπόρα. Μάλιστα, το σκηνικό του καιρού παρέμεινε ίδιο μέχρι τις 9:30 το βράδυ περίπου. Έντονη βροχή και αστραπές έκαναν τους διοργανωτές να ανησυχούν έντονα για την εξέλιξη της βραδιάς.

Το live της ταλαντούχας Δήμητρας Μωραΐτη ακυρώθηκε με τη νεαρή τραγουδίστρια να ξεσπά σε κλάματα. Οι Novel 729 σκέπασαν τα όργανα που υπήρχαν στη σκηνή και περίμεναν να δουν αν θα έρθει η… ξαστεριά.

Όπως κι έγινε… Λίγα λεπτά αργότερα o τραγουδιστής της χιπ χοπ σκηνής έκανε την εμφάνισή του με το υπόλοιπο «πλήρωμα». Οι άκρως βιωματικοί στίχοι των τραγουδιών του με τον εξαιρετικό ρυθμό ξεσήκωσαν την Ελάτεια τόσο που οι φωνές των παρευρισκομένων ακούστηκαν μέχρι και τον Παρνασσό που βρίσκεται απέναντι από το χωριό.

Την έκπληξη της ημέρας έκανε η Νατάσσα Μποφίλιου που ακολούθησε. Δεν αναφερόμαστε βέβαια στις ξεχωριστές φωνητικές της ικανότητες αλλά στις ηθικές της αξίες που επέδειξε για μία ακόμη φορά. Η Νατάσσα ανέβηκε στη σκηνή, εισέπραξε πολύ δυνατό χειροκρότημα και τραγούδησε το «κάτι καίγεται». Φωνές, ουρλιαχτά και αμέτρητα χειροκροτήματα από τους θαυμαστές της προκάλεσαν πανζουρλισμό. Λίγα λεπτά μετά την εμφάνισή της και, παρά την πίεση που δέχθηκε η Νατάσσα Μποφίλιου για να τηρηθεί στο ακέραιο το πρόγραμμά της, εκείνη απευθύνθηκε στον κόσμο και καλωσόρισε στη σκηνή του Φεστιβάλ την ταλαντούχα Δήμητρα Μωραΐτη για να πει δύο τραγούδια. Εμφανώς συγκινημένη η Δήμητρα την αγκάλιασε και ξεκίνησε να τραγουδά. Μία κίνηση που αν ονομάζεσαι Νατάσσα Μποφίλιου, παρακάμπτεις τους πάντες, την κάνεις και εισπράττεις το πιο δυνατό χειροκρότημα.

Την αυλαία του φεστιβάλ έκλεισε η δημοφιλής τραγουδίστρια Ιουλία Καραπατάκη. «Γειά σας ρε παιδιά, καλώς σας βρίσκουμε στην Ελάτεια. Σας ευχαριστούμε που είστε εδώ. Τα καταφέραμε, μας έβρεξε αλλά τα καταφέραμε» ήταν τα πρώτα της λόγια. Ακολούθως παρουσίασε τους μουσικούς της και στη συνέχεια παρέσυρε τους θεατές με το δικό της μουσικό κύμα. Μία φωνή που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της και το απέδειξε περίτρανα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Γιάννη, τον Άγγελο, τον Γιώργο, τον Τζίμη, τον Κώστα, τον Τόλη, την Αναστασία, την Άννα και άλλα τόσα νέα παιδιά που κάθε χρόνο δίνουν τη ψυχή τους προκειμένου μετά το πέρας του Μουσικού Φεστιβάλ Ελάτειας να φύγουν άπαντες με ένα πελώριο χαμόγελο στα χείλη και μία ατέρμονη προσμονή για το επόμενο καλοκαίρι.

Εις το επανιδείν παρέα.