Του Χάρη Ντιγριντάκη,

Με παρακαταθήκες που πηγάζουν από το τεχνοκρατικό της προφίλ και τη διεθνής της εμπειρία ανέλαβε να τρέξει το άρμα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος πριν λίγους μήνες.

Η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κα Ελίνα Παπασπυροπούλου πιστεύει ότι αν γνωρίζεις ότι όσα έχουν αξία για σένα, υλικά και άυλα, είναι ασφαλισμένα, μπορείς να αντιμετωπίσεις με μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση τις ανατροπές που αναπόφευκτα φέρνει η ζωή. Υπό αυτό το πρίσμα στη συνέντευξη της  ακτινογραφεί την πορεία και τις προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα.

Η ασφαλιστική συνείδηση στον Έλληνα είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με την
υπόλοιπη Ευρώπη. Πως αυτό δύναται να αλλάξει;

Είναι γεγονός πως η ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα υπολείπεται σε σχέση με τα περισσότερα Κράτη της Ευρώπης και αυτό οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους οι οποίοι έχουν να κάνουν με τις παροχές του Κράτους, τη νοοτροπία και την εκπαίδευσή μας σε θέματα διαχείρισης κινδύνων αλλά και την εμπιστοσύνη στην ασφαλιστική αγορά.  Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα τελείως διαφορετικά περιβάλλον σε σχέση με εκεί που είμασταν 10 χρόνια πριν.

Οι παροχές του Κράτους σε σύνταξη και υγεία έχουν περιοριστεί σημαντικά. Οι πολίτες έχουν βιώσει πολλές ανατροπές οι οποίες τους βοήθησαν να κατανοήσουν πως σε όλους μας μπορεί να συμβεί το αναπάντεχο. Οικονομική κρίση, φυσικές καταστροφές, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία και συνακόλουθες επιπτώσεις, όλα αυτά αλλάζουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Επιπλέον η ασφαλιστική αγορά είναι πλέον πλήρως θωρακισμένη με το αυστηρότατο κανονιστικό πλαίσιο Solvency II και την εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη συντονισμένη δράση της ασφαλιστικής αγοράς και της ΕΑΕΕ συμβάλλουν στην αύξηση της ασφαλιστικής συνείδησης. Ξέρουμε, όμως, καλά ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να εντυπωθεί η ασφάλιση ως αναγκαιότητα σε όλους τους πολίτες και ως ΕΑΕΕ εργαζόμαστε με επιμονή προς αυτό το στόχο.

Ποια τα αποτελέσματα της ασφαλιστικής αγοράς στο 7μηνο του 2022 και ποιες οι εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του έτους και το 2023;

Το 2022 είναι μία χρονιά με αντίρροπες δυνάμεις να οδηγούν την πορεία της οικονομίας της χώρας. Από τη μία πλευρά η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, με τις επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών να είναι εμφανείς και τις εκτιμήσεις για ένα «δύσκολο χειμώνα». Από την άλλη και παρά τις δυσκολίες, το α΄ εξάμηνο του έτους του 2022 η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 7,7% και βέβαια είχαμε τις πολύ καλές επιδόσεις του τουρισμού οι οποίες θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα των επόμενων μηνών.

Σε αυτό το περιβάλλον με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν στο διάστημα Ιαν. – Ιούλ. 2022 η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων είναι οριακά θετική (+0,9% σε σχέση με αντίστοιχο περσινό διάστημα), με τις Γενικές Ασφαλίσεις οι οποίες συνδέονται με την πορεία της οικονομίας να κινούνται αυξητικά (+6,8%) και τη Ζωή να παρουσιάζει μείωση (-5,5%). Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά ρευστές για ασφαλείς προβλέψεις τους επόμενους μήνες, η πορεία της ασφαλιστικής αγοράς θα εξαρτηθεί από το γενικότερο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.

Ποια είναι τα καυτά προβλήματα του κλάδου που ζητούν επίλυση από την πολιτεία;

Η ασφαλιστική αγορά μέσω της ΕΑΕΕ προωθεί 4 σημαντικά θέματα η επίλυση των οποίων θα βοηθήσει τους πολίτες στην καθημερινότητά τους αλλά και το ίδιο το Κράτος. Άρα στην ουσία δεν μιλάμε για προβλήματα του κλάδου αλλά για ζητήματα της κοινωνίας που χρήζουν αντιμετώπισης από το Κράτος.

Τα θέματα αυτά αφορούν τις Ασφαλίσεις κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, το συνταξιοδοτικό, την υγεία και τα ανασφάλιστα οχήματα. Πιο αναλυτικά επιδιώκουμε την:

i. Προώθηση της ασφάλισης κατοικιών για την προστασία τους από τις ολοένα συχνότερες και σφοδρότερες φυσικές καταστροφές.

ii. Ενίσχυση της προαιρετικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης των πολιτών.

iii. Αναθεώρηση συστήματος Υγείας και διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας μέσω της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

iv. Οριστική επίλυση του φαινομένου της κυκλοφορίας των ανασφάλιστων οχημάτων.

Τελικά ο 3ος πυλώνας παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες;

Η ενίσχυση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης είναι μία ανάγκη που παραμένει. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν το ζήτημα να αγνοηθεί ακόμα και αν υπάρχει η πρόθεση.

Το πρόβλημα στο συνταξιοδοτικό σύστημα οφείλεται στις δημογραφικές εξελίξεις. Η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης και ένα φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Το συμπέρασμα είναι ότι ζούμε περισσότερα χρόνια και άρα χρειάζεται μεγαλύτερη αποταμίευση για να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τα χρόνια της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη από την Κοινωνική Ασφάλιση θα πρέπει να ενισχυθεί και από άλλες πηγές οι οποίες στηρίζονται στην Ιδιωτική Ασφάλιση.

Απαιτείται άρα, επανασχεδιασμός και ριζική αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε να μην περιορίζεται μόνο στην Κοινωνική Ασφάλιση. Και προκειμένου οι πολίτες να ενθαρρυνθούν για την αύξηση της προαιρετικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης χρειάζεται η Πολιτεία να προβλέψει κίνητρα.

Αναμένονται νέες εξαγορές;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη κινητικότητα και σημαντικές ανακατατάξεις στο ελληνικό ασφαλιστικό τοπίο. Έχουν γίνει μεγάλα «deals» στην ελληνική ασφαλιστική αγορά που οδηγούν στη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων σχημάτων. Ξένοι όμιλοι επενδύουν στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και αυτό αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα.

Περισσότερες συγχωνεύσεις ή εξαγορές είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο καθώς ο έντονος ανταγωνισμός, το εξαιρετικά αυστηρό και απαιτητικό κανονιστικό πλαίσιο του κλάδου αλλά και οι προσκλήσεις στο επενδυτικό περιβάλλον δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν τα μεγαλύτερα σχήματα. Βέβαια πάντα υπάρχει χώρος και για τις μικρότερες, εξειδικευμένες ασφαλιστικές εταιρίες.