Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Χόλιγουντ έρχεται στην Ελλάδα, καθώς μεγάλα στούντιο δημιουργούν ολοένα και περισσότερες ταινίες στο διάσημο τοπίο της χώρας, γράφει το Bloomberg.

Η έκπτωση φόρου είναι πολύ ελκυστική, για να φέρουν οι παραγωγοί στην χώρα μας έργα όπως το “GO”, τη συνέχεια του “Knives Out” του Ράιαν Τζόνσον.

140 παραγωγές ταινιών έχουν εγκριθεί από το 2018

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνιών (EKOME), πάνω από 140 παραγωγές ταινιών έχουν εγκριθεί από το 2018. Μια επένδυση που αγγίζει τα 170 εκατομμύρια ευρώ και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι περισσότερες από 35.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από τις νέες παραγωγές.

Αυτό, δίνει μια σημαντική ανάσα για την Ελλάδα που κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη που ξεπερνά το 15%.

Επιπλέον, τονίζουν ότι οι παραγωγές ταινιών θα στηρίξουν και άλλους κλάδους της οικονομίας. Όπως είναι τα εστιατόρια, ξενοδοχεία αλλά και τον κατασκευαστικό κλάδο

Μεταξύ των αξιοσημείωτων έργων είναι ο θρίλερ noir “The Enforcer” με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας, με τα γυρίσματα να γίνονται αυτό το διάστημα στην Θεσσαλονίκη.

Ο παραγωγός της ταινίας Millennium αγόρασε στούντιο στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το πρώτο στούντιο της Ελλάδας που θα ανήκει στο Χόλιγουντ όταν ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.

Η Ελλάδα ελκυστική ως τοποθεσία

“Η Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική ως τοποθεσία, λέει ο πρόεδρος της Millenium Τζέφρι Γκρίνσταϊν.
Προσφέρει διαφορετικά τοπία που δεν έχουν εκτεθεί υπερβολικά σε ταινίες.
Πέρα από αυτό η έκπτωση φόρου κάνει την Ελλάδα ακόμη πιο ελκυστική.”

Η πρόσθετη φορολογική απαλλαγή

Σύμφωνα με το πρόγραμμα έκπτωσης, τα έξοδα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα μπορούν να επιστραφούν στο 40% της αξίας τους.

Το σχέδιο μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως εγγύηση. Επιτρέπει στους παραγωγούς να το χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση όταν αναζητούν χρηματοδότηση μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η Ελλάδα τους δίνει επίσης πρόσθετη φορολογική απαλλαγή 30% για επιλέξιμες δαπάνες.

Η χρηματοδότηση των εκπτώσεων είναι εγγυημένη μέσω του Ελληνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 75 εκατομμύρια ευρώ για το 2018 έως το 2022.

Το σχέδιο καλύπτει προγράμματα ψυχαγωγίας εκτός από ταινίες, καθώς η Ελλάδα επεκτείνει τα κίνητρα στους παραγωγούς τηλεόρασης και βιντεοπαιχνιδιών.

Το Assassins Creed Odyssey της Ubisoft Entertainment, ένα παιχνίδι που κυκλοφόρησε το 2018, χρησιμοποίησε μια ψηφιακή απεικόνιση της αρχαίας Ελλάδας. Και γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη χώρα.

Η ισραηλινή σειρά περιπέτειας κατασκοπίας “Τεχεράνη” γυρίστηκε επίσης σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, ενώ η επιτυχημένη κωμωδία της NBC Universal “The Good Place” γυρίστηκε εν μέρει στη χώρα.