Η μείωση των μισθών, το υψηλό κόστος των ταξιδιών, ιδιαίτερα τα αεροπορικά εισιτήρια, και οι οικονομικές και πολιτικές αβεβαιότητες έχουν κάνει τους Ρώσους πολίτες να αισθάνονται αβέβαιοι για την ικανότητά τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό το καλοκαίρι του 2023.

Μια μελέτη που διεξήχθη στη Ρωσία έδειξε ότι μόνο το 4% των πολιτών της χώρας σχεδιάζει να περάσει τις επόμενες καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Superjob, πριν από δύο χρόνια σε ανάλογη έρευνα της ιστοσελίδας, που ειδικεύεται στην αγορά εργασίας στη Ρωσία, το 7% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι θα ταξιδέψει στο εξωτερικό εκείνη τη χρονιά.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί φέτος μεταξύ των Ρώσων τουριστών είναι η Τυνησία, η Τουρκία, η Αμπχαζία, η Ελλάδα και η Κούβα.

Η Ευρώπη είναι πλέον ένας «εξαιρετικός προορισμός»: τα μέλη της ΕΕ, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Δανία, η Ρουμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία σταμάτησαν να εκδίδουν βίζα σε Ρώσους πολίτες.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες εκτός από τη Σερβία, καθώς και τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τις πτήσεις από και προς τη Ρωσία.

Στη Ρωσία, από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει 12 δισεκατομμύρια ρούβλια φέτος για την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού.

Ορισμένες φοροαπαλλαγές για τουριστικά γραφεία είναι επίσης στην ατζέντα στον εσωτερικό τουρισμό.