Απειλή για τον ελληνικό τουρισμό ο κορωνοϊός που ήδη προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και στις μελλοντικές κρατήσεις, που φαίνεται να εξαπλώνονται ταχύτερα από την ίδια την λοίμωξη.
Τουλάχιστον 14 χώρες έχουν περιορίσει ή απαγορεύσει τις πτήσεις από την ηπειρωτική Κίνα σε έναν άνευ προηγουμένου περιορισμό των ταξιδιών προς και από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Σημαντικές αναμένεται να είναι απώλειες στον ελληνικό τουρισμό και κατ’ επέκταση στην οικονομία, ενώ με τριγμούς απειλείται και η Ευρωζώνη.

“Χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία θα πληγούν περισσότερο, επισημαίνει ο Carsten Brzeski, επικεφαλής της ING στην Γερμανία, υπεύθυνος για την Ευρωζώνη.
Αυτή η μείωση του τουρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξασθένιση της εγχώριας ζήτησης, προσθέτοντας στα υπάρχοντα προβλήματα που προέρχονται από τον μεταποιητικό τομέα, καθυστερώντας το χρονοδιάγραμμα της ανάκαμψης ολόκληρης της οικονομίας της Ευρωζώνης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους”.

Στη Γαλλία, οι Κινέζοι επισκέπτες έφεραν 3,6 δις ευρώ στη χώρα το 2018, πλημμυρίζοντας όχι μόνο τα μουσεία του Παρισιού αλλά και τα πολυκαταστήματα.
Στην Ιταλία, τον δημοφιλέστερο ευρωπαϊκό προορισμό για τους Κινέζους τουρίστες, χτυπάει ήδη το καμπανάκι. Οι αφίξεις έχουν μειωθεί δραματικά. Η εθνική ένωση ξενοδόχων της Ιταλίας προειδοποίησε ότι οι ακυρώσεις θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την ήδη αδύναμη οικονομία της χώρας.
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγκνάσιο Βίσκο, προειδοποίησε για “σημαντικούς κινδύνους μείωσης των προοπτικών της χώρας”.

Στην Ελλάδα, το 2019 έφτασαν περίπου 200.000 Κινέζοι τουρίστες και αναμένονταν για φέτος τουλάχιστον 250.000. Οι αφίξεις από την Κίνα σημείωσαν αύξηση 20% το 2018 από το 2017, φθάνοντας στα 134.570, μετά από ένα 32% ετήσιο άλμα το 2017.
Οι απώλειες για τον ελληνικό τουρισμό από τον κορωνοϊό εκτιμάται σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμό Χάρη Θεοχάρη στο 60% με 70%.
Η χώρα μας είναι χωρίς απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Κίνα τουλάχιστον μέχρι τις 25 Μαρτίου, μετά τη διακοπή των δρομολογίων της για το συγκεκριμένο διάστημα, που ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία Air China.
Στον “αέρα” επίσης βρίσκονται και τα δρομολόγια της εταιρείας Juneyao Airlines από Σαγκάη, που θα ξεκινούσαν για Ελλάδα στις 23 Ιουνίου. Αβέβαιο παραμένει αν θα υλοποιηθεί και ο σχεδιασμός της Air China για τέταρτο εβδομαδιαίο δρομολόγιο της από το καλοκαίρι του 2020.

Ο ελληνικός τουρισμός έχει ανοιχτά δύο μέτωπα. Την μείωση των επισκεπτών από την Κίνα, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν κατά 30% περισσότερο κατά κεφαλήν από άλλες εθνικότητες και την συνολική μείωση διεθνών τουριστών από άλλες αγορές.
Ήδη στην Σαντορίνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αντώνη Ηλιόπουλο, “πελάτες από το εξωτερικό που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στο νησί, ρωτούν τα ξενοδοχεία αν υπάρχουν Κινέζοι. Και αν η απάντηση είναι “ναι” δεν θέλουν να έρθουν”.
Το νησί της Σαντορίνης είναι αγαπημένος προορισμός για πολλούς Κινέζους τουρίστες. Από τους Κινέζους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, το 90% καταλήγει στη Σαντορίνη. Φτάνουν στο νησί σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, τονώνοντας την κίνηση ειδικά το χειμώνα που έχουν τις διακοπές Πρωτοχρονιάς. Το ηφαιστειογενές νησί είναι η “Μέκκα για γαμήλιες τελετές” των Κινέζων. Λάτρεις του “Wedding in Santorini”, κάνουν στο νησί μέχρι και ομαδικούς γάμους.
Αυτό το διάστημα αναμένονταν στην Σαντορίνη 3.000 Κινέζοι και δεν βρίσκονται ούτε 1.000. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν διακόψει τις διαδρομές προς τη Σαντορίνη, προκαλώντας προβλήματα στους επιχειρηματίες του νησιού.
Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες του νησιού εκτιμούν ότι θα χάσουν το 10% των τουριστικών εσόδων του τρέχοντος έτους, γεγονός που έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την τοπική οικονομία, όπως εμπόριο, μεταφορές και υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Αντώνη Σιγάλα, το 70% των κρατήσεων από Κινέζους τουρίστες στη Σαντορίνη είχε ακυρωθεί στις αρχές της εβδομάδας.
Τον φόβο ότι οι ακυρώσεις από την Κίνα, στο νησί θα φτάσουν τον Απρίλιο στο 100% εξέφρασε ο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης.
“Οι ακυρώσεις έφτασαν το 60-70% τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και φοβόμαστε ότι θα φθάσουμε στο 100% των ακυρώσεων για τον Απρίλιο, καθώς τα προξενεία έχουν σταματήσει να εκδίδουν ταξιδιωτικές βίζες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο μεγαλύτερη και σοβαρότερη είναι η κρίση από τον ιό, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό, επισημαίνουν οι Έλληνες ξενοδόχοι. Μέχρι στιγμής ο όγκος των ακυρώσεων δεν είναι ακόμη τέτοιος που να εμπνέει ανησυχία, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός.
Ο ελληνικός τουρισμός είναι σε επιφυλακή και προσπαθεί να αξιολογήσει τις πιθανές επιπτώσεις στον κλάδο από την επιδημία του κορωνοϊού.
“Η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιας κλίμακας. Με τη λογική αυτή, στις επιπτώσεις του συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας, τονίζει ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός.
Δεν αποτελεί όμως λόγο ανησυχίας, αλλά εγρήγορσης κι ετοιμότητας. Η Ελλάδα είναι σήμερα ένας απόλυτα ασφαλής προορισμός για τους ταξιδιώτες που την επιλέγουν. Το ΞΕΕ ζήτησε ήδη από τον προηγούμενο μήνα και έλαβε άμεσα από τον ΕΟΔΥ ολοκληρωμένα μέτρα πρόληψης και αναλυτικές οδηγίες που στάλθηκαν απευθείας σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας.
Οι ακυρώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα όπως και οι προσωρινές ακυρώσεις πτήσεων της Air China για συγκεκριμένες ημερομηνίες μέσα στον Μάρτιο είναι ασφαλώς μια δυσάρεστη εξέλιξη που επιδρά αρνητικά σε συγκεκριμένους προορισμούς, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις. Ωστόσο σε επίπεδο χώρας, ο όγκος αυτών των ακυρώσεων δεν είναι ακόμη τέτοιος που να εμπνέει ανησυχία. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, σε ανοιχτή γραμμή συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού και κάθε αρμόδιο φορέα. Προς το παρόν, το σημαντικό είναι τα μέτρα πρόληψης να είναι γνωστά σε όλους και να εφαρμόζονται σχολαστικά”.