Για τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας αλλά και για το ποιες χώρες θα μπορούσαν να είναι οι πρώτες που θα επισκεφθούν οι Ρώσοι μίλησε ο γενικός διευθυντής του ταξιδιωτικού πράκτορα Mouzenidis Travel στη Ρωσία, που ειδικεύεται σε ταξίδια στην Ελλάδα, κ. Αλέξανδρος Τσαντεκίδης σε συνέντευξη στο κανάλι RBC.
Ο χρόνος ανοίγματος των συνόρων ξένων χωρών για τους Ρώσους είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα των τελευταίων μηνών με το τοπίο να είναι ακόμα ομιχλώδες.
Ωστόσο, ορισμένα σημεία της σύστασης του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις προοπτικές για ρωσικές διακοπές στο εξωτερικό στις 28 Μαΐου και την πρόταση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για συζήτηση για την “οικοδόμηση εργασιών για το άνοιγμα ξένων χωρών για τουρίστες” στις 30 Μαΐου, εμπνέουν αισιοδοξία στους συμμετέχοντες στην τουριστική αγορά.
Ελλάδα και Κύπρος οι πρώτες επιλογές
«Φυσικά, αυτά είναι καλά σημάδια, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μια πλήρη καλοκαιρινή σεζόν. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν σωστό να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανοίγματος των συνόρων για Ρώσους τουρίστες σε χώρες που είναι όσο το δυνατόν πιο οργανωμένες και αποφασιστικές όσον αφορά την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και έχουν αναπτύξει ένα σαφές, λεπτομερές σχέδιο για την ασφαλή διαμονή των τουριστών που βρίσκονται για διακοπές στις χώρες τους». Έτσι περιέγραψε τη θέση του σχετικά με την επανέναρξη του διεθνούς τουρισμού ο κ. Τσαντεκίδης.
Ο ίδιος πιστεύει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πολύ πιθανό να είναι οι πρώτες χώρες που θα ανοίξουν στους Ρώσους. Είναι ήδη έτοιμες να δεχτούν τουρίστες κι έχουν εισαγάγει αυστηρά υγειονομικά πρότυπα σε όλη την τουριστική βιομηχανία. Υπενθύμισε επίσης ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ξεκινούν την τουριστική περίοδο από τις 15 Ιουνίου, αν και οι τουρίστες από τη Ρωσία δεν μπορούν να τις επισκεφτούν ακόμη.
Στην Ελλάδα από τον Ιούλιο
Η Ελλάδα, λέει ο κ. Τσαντεκίδης, διαίρεσε τις χώρες σύμφωνα με τα επίπεδα επιδημιολογικής ασφάλειας σε τέσσερα επίπεδα: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο. Για τους τουρίστες από χώρες με πράσινο επίπεδο – χώρες της ΕΕ, Ισραήλ – δεν υπάρχουν περιορισμοί, δεν θα χρειαστούν “διαβατήρια υγείας” και πρόσθετα τεστ για τον ιό.
Η Ρωσία βρίσκεται ακόμη στην «πορτοκαλί» ζώνη. Για τις πορτοκαλί και τις κόκκινες ζώνες, θα ισχύουν ελαφρώς διαφορετικές απαιτήσεις. Έτσι, για παράδειγμα, σε μια πτήση που φτάνει από τη Ρωσία για την Ελλάδα, οι επιβάτες θα ελέγχονται τυχαία, σε ποσοστό περίπου 30-50%. Εάν υπάρχει φορέας μόλυνσης μεταξύ των επιβατών που ελέγχθηκαν, θα τοποθετηθεί σε ειδικό ξενοδοχείο, για περίοδο απομόνωση μικρότερη από δύο εβδομάδες.
«Μέχρι την 1η Ιουλίου, οι Ρώσοι δεν θα μπορούν να πετάξουν στην Ελλάδα. Αυτό πιθανότατα θα συμβεί στο πλαίσιο της τρίτης φάσης άρσης των περιορισμών», λέει ο ίδιος.
Ελάχιστες ακυρώσεις κρατήσεων
Όσον αφορά τη κράτηση νέων εκδρομών στην Ελλάδα και σε άλλους προορισμούς, τα ποσοστά ακόμα είναι μονοψήφια.
«Το δεύτερο τρίμηνο του 2019, στείλαμε περισσότερους από 70.000 Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα. Τώρα δεν μπορούμε ούτε να φανταζόμαστε τέτοια μεγέθη.
«Υπάρχουν λίγες καθαρές ακυρώσεις. Στα τέλη Μαρτίου, περίπου το 40% του προγραμματισμένου καλοκαιρινού όγκου είχε πουληθεί αλλά μόνο το 3% των τουριστών ακύρωσε τις κρατήσεις τους. Οι υπόλοιπες εκδρομές μεταφέρθηκαν είτε σε μεταγενέστερες ημερομηνίες του τρέχοντος έτους, είτε στο 2021. Οι αιτήσεις μεταφέρονται γενικά χωρίς επιπλέον κόστος», δήλωσε ο κ. Τσαντεκίδης.
Τόνισε επίσης ότι διατηρήθηκε όλο το προσωπικό του Mouzenidis Travel και δεν έγιναν απολύσεις.
«Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης και ως αποτέλεσμα της απομακρυσμένης εργασίας, έγινε σαφές σε εμάς ότι πολλά τμήματα μπορούν να λειτουργούν διαδικτυακά. Πιθανότατα θα συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτήν τη μορφή μετά την πανδημία. Αυτή είναι μια σημαντική εξοικονόμηση κόστους. Σε γενικές γραμμές, η πανδημία έχει και θετικά αποτελέσματα, η εποχή της αχαλίνωτης και μερικές φορές άσκοπης κατανάλωσης τελειώνει», κατέληξε.