Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το πρόγραμμα Golden Visa της Ελλάδας ενίσχυσε την οικονομία της χώρας κατά σχεδόν 1 δις ευρώ τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, με βάση τα στατιστικά στοιχεία από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η αύξηση του αριθμού αιτήσεων σε Ελλάδα έρχεται αφότου αποφάσισε η Πορτογαλία να τερματίσει αυτό το πρόγραμμα.
Η εξέλιξη με την Πορτογαλία καθιστά την Ελλάδα την τρίτη πιο δημοφιλή χώρα. Όπως αποκαλύπτει έκθεση της λονδρέζικης επενδυτικής εταιρείας Astons για η χώρα μας είναι ιδανική για την προσφορά τέτοιων ευκαιριών σε πλούσιους ξένους υπηκόους.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, υποβλήθηκαν συνολικά 3.900 αιτήματα για αγορά ακινήτου για διαμονή για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, έναντι 1.444 που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ταυτόχρονα, ακίνητα αξίας 975 εκατ. ευρώ εκποιήθηκαν, αυξημένα συνολικά 170% ή τρεις φορές υψηλότερα σε σύγκριση με τα περσινά μεγέθη των 361 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος του ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα Golden Visa σε Ελλάδα έχει προκαλέσει πίεση στις αρχές της χώρας, με περισσότερα από 5.444 αιτήματα για βίζα επενδυτών να αναμένουν έγκριση.

Για την περίοδο από τον Μάιο του περασμένου έτους έως τον Μάιο του 2023, υποβλήθηκαν στις αρχές στην Ελλάδα 8.351 αιτήματα για βίζα επενδυτών, εκ των οποίων εγκρίθηκε το 35%.

Το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους εγκρίθηκαν συνολικά 1.938 αιτήματα σε σύγκριση με 777 που καταγράφηκαν την περασμένη περίοδο, αυξημένα κατά 149%.
Παράλληλα, φέτος τον Μάιο εκδόθηκαν 412 άδειες, περισσότερες από τις 220 πέρυσι.

Η απόφαση των ελληνικών αρχών να αναβάλουν την απόφαση για αύξηση του ελάχιστου ποσού επένδυσης για χρυσές βίζες από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ για συγκεκριμένες περιοχές, συνέβαλε επίσης σημαντικά στην αύξηση του ενδιαφέροντος των πλουσίων ξένων υπηκόων.